Egy brit bankjegynyomda már készül a drachma visszatérésére

2012. május 18. 13:52

Sajtóértesülések szerint megkezdte az előkészületeket a legnagyobb brit bankjegynyomda arra az estre, ha Görögország az euróövezetből kilépve visszatérne korábbi fizetőeszközére, a drachmára.

2012. május 18. 13:52

A The Times konzervatív brit napilap forrásai szerint a De La Rue nevű, bankjegynyomtatásra szakosodott brit vállalat – amely 150 ország számára állít elő bankjegyeket, és egyebek mellett az angol fontot és az eurót is nyomtatja – már felkérte szakértői stábját az esetleges új görög bankjegyekben használatos biztonsági szálak lehetséges típusainak kiválasztására. A lap forrásai szerint az előkészületek még „korai szakaszban” járnak, és akár hat hónapig is eltarthat a hamisítástól védett új görög bankjegyek tervezése és előállítása.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics pénteken ismertetett pénzcsere-forgatókönyve szerint bármely jelenlegi eurótagállamban, amely távozik a valutaunióból, vagy titokban, előre kell kinyomtatni a meghonosítandó új fizetőeszközt, vagy a kilépés után. A ház példaként hozza fel Dél-Szudánt, amelynek valutáját az ország tavaly júliusi létrehozása előtti fél évben nyomtatták ki, titokban. A Capital Economics elemzői szerint azonban „rendkívül valószínűtlen”, hogy ugyanez megvalósítható lenne egy euróövezeti gazdaság esetében. A cég szerint így a valutaunióból távozó bármely országnak a kilépés bejelentése után kell majd hozzákezdenie az új fizetőeszköz előállításához.

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
L066H
2012. május 18. 19:47
"megkezdte az előkészületeket a legnagyobb brit bankjegynyomda arra az estre, ha Görögország az euróövezetből kilép" Minden rosszban van valami jó - mondhatják a cionisták. :)
bmucsai
2012. május 18. 17:15
Mit meg nem tesznek a britek az euro és az EU felbomlasztásáért. :))
kjkj945
2012. május 18. 16:32
És jön a dominó elv!!!
egysegelem
2012. május 18. 16:20
Azt nem ertem, mi koze van a briteknek a gorog penzjegyekhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!