Magyarellenes koalíció Nyitra megyében

2009. augusztus 07. 15:29

Újra közös listát állítottak a szlovák pártok az MKP ellen.

2009. augusztus 07. 15:29
Ismét magyarellenes szlovák koalíció alakult Nyitra megyében az őszi önkormányzati választások előtt. A választási szövetség létrehozásáról szóló megállapodást pénteken írták alá Nyitrán. A Szlovák Koalíciónak elnevezett megyei csoportosulásnak az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a tagja. A négy párt közül országos szinten kettő koalíciós (Smer és a HZDS), kettő pedig ellenzéki (SDU és a KDH). Bár a pártok között jelentős politikai-világnézeti különbségek vannak, az MKP többsége a megyei önkormányzatban mindegyiküket egyformán zavarta. 

A nagymértékben magyarok lakta Nyitra megyében első ízben 2005-ben fogtak össze a szlovák pártok, azzal a nyíltan hangoztatott céllal, hogy a megyei önkormányzatban megdöntsék a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) többségét. Az idei őszi megyei önkormányzati választás előtti összefogás célja ismét ez.
Úgy mint 2005-ben, most sem fogadták be soraikba a nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot (SNS). Az elmúlt választási időszakban azonban az SNS később mégis csatlakozott a koalícióhoz, s most is nagyon igyekezett, hogy már kezdetben tag legyen. A korábbi megyei választást 2001-ben a Magyar Koalíció Pártja nyerte, amelynek az 51 tagú regionális parlamentben 31 képviselője volt. Négy évvel később, 2005-ben a szlovák pártok 34, míg az MKP 17 mandátumot szerezett.(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!