Az egyik Louis Vuitton-fanatikus, a másikról színt neveztek el – íme a Macron házaspár stílusa

2023. február 03. 20:12

Míg a francia first lady imádja a designer darabokat és a merész megjelenést, az elnök egy kis szabóságtól veszi az öltönyeit. Kovásznai Andreával Brigitte és Emmanuel Macron megjelenését elemeztük a Kifutóban!

2023. február 03. 20:12
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

„A Macron házaspár a párizsi bulvársajtó nagy kedvencének számít, már csak a köztük lévő korkülönbség miatt is, hiszen Brigitte Macron 24 évvel idősebb a férjénél. Ugyanakkor érdemes leszögezni: ez a sokak szemében „nem szokványos” házasság az ultraliberális Franciaországban a többség számára elfogadható, sőt sokan sztárpárként tekintenek Emmanuel Macronra és a first ladyre, és büszkék rájuk” – fogalmaz Kovásznai Andrea. Hozzáteszi, az elnöki pár számára a ruhaválasztáskor meghatározó a „made in France”-elv, s minden esetben rendkívül elegánsak, a klasszikus párizsi stílust magas szinten képviselik.

Designer-rajongó first lady

Mint mondja, Brigitte Macron nem egy „trófeafeleség” típus, és a politika sem áll távol tőle, sőt: ő az első elnökfeleség, aki hivatalos szerepet kapott az Élysée-palotában azáltal, hogy aktívan részt vesz az oktatási reformban és a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésében.

A first lady különleges kapcsolatot ápol a francia divatiparral, és kedvence a Louis Vuitton, a legtöbb ruhája és cipője ettől a divatháztól van, sőt a cég tervezője közeli barátja is. „Előszeretettel visel Dior, Maison Alaia és Alexandre Vauthier ruhákat is, érdekes módon viszont Chanelt – amely ugyancsak kultikus francia divatháznak számít – nem látni rajta. Nagyon szereti a bokacsizmákat és a hegyesorrú körömcipőket, ami nem meglepő, hiszen rendkívül csinos lábai vannak. Emellett néha farmerban, sportos szerelésekben, sneakerben, kinyúlt pulcsikban is mutatkozik, nyakában egy oversize sállal – tehát szettjei egy ízig-vérig párizsi nő benyomását keltik” – mutat rá a stílustanácsadó.

Úgy látja, hogy a first lady színesen öltözködik, s az általa választott színek mindig eleganciát sugallnak. Gyakran visel blézereket, nadrágkosztümot, A-vonalú ruhákat; hivatalos alkalmakon mindig igen elegáns, s ruhái minimális díszítéssel vannak ellátva. „Brigitte Macron minden alkalommal tisztában van azzal, hogy milyen eseményen jelenik meg, milyen céllal érkeznek a férjével. A stílusa kifogástalan, ráadásul állítólag nincs tanácsadója, zsigerből jön neki a stílusérzék” – mutat rá. Az egyik kedvenc darabja egy motoros stílusú, ezüst gallérú Louis Vuitton kabát, amely finoman lázadó megjelenést kölcsönöz neki – ezt több alkalommal is viselte már. Hiszen míg például Melania Trumpot soha nem láttuk az kétszer ugyanabban a ruhában, Kovásznai Andrea hangsúlyozza: Brigitte Macron előszeretettel viseli többször a ruháit. „Brigitte Macron sosem akar hagyományos politikusfeleségként megjelenni, unalmas felsővezetői kosztümökben pózolni. Nagyon szereti a monokróm öltözködést, ami eleganciát, időtlenséget sugall, kortalanná tud benne válni” – mondja Kovásznai Andrea.

 A szakértő megjegyzi: a franciák természetesnek veszik, ha egy nő szereti és ért az öltözködéshez, és azon sem akadnak ki, ha akár egy-egy extravagáns darabban mutatkoznak közéleti szereplők. „Amikor Theresa May brit kormányfő egy drága bőrnadrágban vagy éppen lakk combcsizmában jelent meg, hazájában ízekre szedte a sajtó és már-már a lemondását követelték. Ehhez képest Brigitte Macron bőrleggings-e talán egy-két napig volt téma, de közel sem okozott nemzeti válságot. A franciák bírják ezt a merészséget, van bennük egy egészséges rugalmasság a divattal kapcsolatban” – hangsúlyozza Kovásznai Andrea.

Kép: MTI/EPA/Pool/Reuters/Gonzalo Fuentes
Kép: MTI/EPA/Pool/Reuters/Gonzalo Fuentes

Megszületett a „Macron-kék”

„Feleségéhez hasonlóan Emmanuel Macron is tisztában van azzal, hogy a divat mekkora szerepet játszik az üzenetközvetítésben és a politikai imázsmegítélésben. Az ő nagy stíluspillanatai a kék színről szólnak; sokak szerint amióta Macron az elnök, különbséget kell tenni az egyszerű és a francia kék között – utóbbi lett a „Macron kék”” – tér át a szakértő a francia elnök öltözködésére, hozzátéve: a kék szín fiatalos, kifejezetten lendületes megjelenést kölcsönöz neki.

Míg a first lady szívesen hord drágább designer darabokat, megtudjuk, hogy

Macron az öltönyeit a Jonas & Cie francia családi céggel készítteti – 340 euróért.

„Macron 2016 óta hűséges vásárlójuk, ami kiváló reklámnak bizonyult a manufaktúra számára: mostanra számos miniszter, színész, énekes is hozzájuk jár. Egyébként semmi nagyzolás nincs az üzletnél, egy egyszerű kapualjból vezet az út a műhelybe, bárki be tud hozzájuk menni” – mondja a stílustanácsadó.

Emmanuel Macron a „puritán” szokásával egyébként egy alkalommal kifejezetten nagyot nyert: a 2017-es kampányban korábbi ellenfele, François Fillon hónapokig favoritnak számított, de korrupciós botrányba keveredett, aminek kapcsán a drága, több ezer eurós öltönyök iránti rajongása is közbeszéd tárgya lett. „Sokaknak szimpatikusabb volt az egyszerűbb igényű Macron, és az eset nagy tanulsága: néha az, hogy mit nem viselsz, ugyanolyan fontos, mint hogy mit hordasz”.

A szakértő szerint az elnök öltönyeinek minden egyes részlete stimmel, hozzájuk egyszínű, sötét nyakkendőket hord, fekete cipővel, és fehér vagy világoskék inggel. „Egy ilyen összeállítással nem kifejezetten a mai divatot követi, de nem is számít ódivatúnak az öltözete. Macron mindig a középúton jár az öltözködésben, ami biztonságos terepnek számít egy politikus számára. Ha megjelenésében is mindig ugyanazt képviseli, az a választókban a kiszámíthatósággal egyenlő, Macron ezt tökéletesen működteti” – fogalmaz Kovásznai Andrea. Megjegyzi, Macron egyébként mihelyt leveszi a zakóját, az ingujjait egyből feltűri, amivel szintén üzen: készen állok a munkára, lendületben vagyok. „A kampánykörútjain pedig az ingjein a felső három-négy gomb ki volt gombolva, amivel egy olaszos, dzsigolós imázst kölcsönzött magának – ezzel leginkább a közvetlenségét akarta erősíteni” – mutat rá.

És ha már üzenetátadás: Kovásznai Andrea érdekességképpen megemlíti, hogy az utóbbi hónapokban kialakult energiaválság – ami miatt a franciák is radikális lépésekre kényszerültek – ugyancsak befolyásolta az elnök imázsépítését. „Az öltönyeihez elkezdett garbót hordani, amely míg az olaszoknál egyértelműen a dolce vita stílus darabja, nála funkcionális célja van. Azt közvetíti: most mindannyian letekertük a fűtést, én is egy melegebb ruhadarabban dolgozom, vészeljük át így a nehezebb időszakot” – mutat rá, hozzátéve: Macront egyébként gazdasági minisztere is követte, hiszen nála is megjelent a garbó, szürke öltönyökkel párosítva.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. február 04. 08:05
Na bumm. Macron is biztosan talált volna magának egy 20 éves szlovén modellt, aki nem veszi fel kétszer ugyanazt a ruhát, ha azokra bukna. Az öltözködésnél meg nem az számít, hogy mennybe került, hanem hogy hogyan áll rajta, hogy néz ki benne. Tegyük már a megtépázott teleszart búvárruhás mellé (akit a nemzet pénzén se lehetne ember formájúra faragni), és kacagjunk! 🤣🤣🤣
Gáspár
2023. február 04. 04:55
Akkor most Brigitte helyett, Emmanuel szüli meg a Gall kakast?
kulszek
2023. február 03. 22:54
Miért mindig a Majmok bolygója jut eszembe? Nem szép tőlem. Fujj.
kulszek
2023. február 03. 22:43
Mandi, ha valakinek a divattervező barátja, attól ő még nem fanatikus. A "fan of" nem fanatikust jelent hanem követőt, rajongót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!