Merkeli stílus, nem mindig jó színválasztásokkal – így öltözik Dobrev Klára

2023. január 28. 06:00

Maszkulin megjelenés, harsány színek és többnyire nadrág-blézer kombináció – Dobrev Klára stílusát elemeztük Kovásznai Andreával a Kifutóban.

2023. január 28. 06:00
null

Szalai Laura és Kovásznai Andrea írása

„Dobrev Klára öltözködése pragmatikus, nem megkomponált. Nagyon maszkulin a megjelenése, ami azt sugallja: a saját pályámon sikeres, valamint egyenlő partnere vagyok a férjemnek. Rövidre vágott, merész hajviselete is a kemény, férfias hatást erősíti, hajszíne pedig illik a színtípusához – nagy valószínűséggel a „hideg tél” típusba tartozik – ; a tiszta hideg színek állnak jól neki. Utóbbiakat néha eltalálja a ruhaválasztásakor, sokszor viszont mellé nyúl” – mondja lapunknak Kovásznai Andrea.

A pasztell nem áll neki jól

A stílustanácsadó úgy látja, a DK-s politikus kissé a „merkeli” stílust képviseli: a volt német kancellárhoz hasonlóan ő is fekete, többnyire egyszínű nadrágot és színes blézereket hord.  „A ruházata a testi adottságait figyelmen kívül hagyja, ahogyan az Merkelnél is tetten érhető; nem idomokat követő darabokat hord, inkább csak úgy „rajta van a ruha”” – fogalmaz. A színek kapcsán emlékezet: Dobrev Klára korábban visszafogottabb volt, mára viszont kiszínesedett:

blézerei gyakran harsány színűek, és nem riad vissza a merész rúzsoktól sem.

Gyakran visel pasztell és drapp színeket is, ez viszont kimondottan rossz döntés a szakértő szerint, hiszen „ez a színvilág nagyon legyengíti, láthatatlanná teszi őt, ezáltal nem tud erőteljes üzenetet átadni”. „Sokszor megjelenik nála az egérszürke, például monokrómban a nadrágkosztümjein, holott a színtípusa alapján minél több szürkét visel, annál fáradtabbnak tűnik. Előfordul az is, hogy sötét, komor színeket használ, például burgundi színű, selyem hatású blúzt fekete blézerrel visel – ez szintén rossz döntés. Hiába sötét színű a haja, a ruházatában nem működik ez a tónus” – hívja fel a figyelmet.

Kovásznai Andrea szerint ugyanakkor a világos-sötét kontraszt kifejezetten jól működik Dobrev Kláránál, például a sárga-kék kombináció előnyös neki. „Az is telitalálat, amikor a kéket használja monokrómban, ezáltal eleganciát sugall, optikailag képes nyújtani a testalkatát” – teszi hozzá.  Szerinte ideális lenne, ha a politikus ruhatárában a királykék lenne a bázisszín, ami hideg szín, és „tiszteletet parancsolónak tűnik benne”.

Dobrev Klára jó vonalvezetésű ruhákkal, igényes anyagokkal és a színek megfelelő használatával sokkal erősebb hatást tudna gyakorolni az emberekre.

Szépen mutatna rajta például egy komplé, amely 1-2 cm-es bőséggel finoman követhetné a teste vonalát, ettől enyhén idomai lennének. Egy ilyen ruha lágyítaná az összképet, és beleférne protokoll-diplomáciai szempontból” – mutat rá.

Fotó: MTI/Kovács Anikó
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A gyöngysor stíluskarambol

A tanácsadó úgy látja, Dobrev Kláránál a kiegészítők szolidan jelennek meg, pedig ezeket használva is tudna lágyítani férfias megjelenésén. „Csupán egy-egy pötty fülbevalót hord, emellett néha megjelenik rajta a gyöngysor, ami azonban „leugrik” róla. A gyöngy ugyanis a nőiesség üzenetét hordozza, ami esetében nem találkozik a viselője stílusával. Egy ilyen finom kiegészítő nem működik az erőteljes sminkkel, sötét, karakteres frizurával és a nagyon színes öltözékekkel – nincs meg az egységes kinézet, helyette egy stíluskarambol történik” – hívja fel a figyelmet.  

Szerinte szükség lenne arra, hogy Dobrev Klára stílusa célzott és egységes legyen, ezáltal önazonos megjelenést teremtene magának. „Sokszor mondom, hogy bár a politikusok nap mint nap a meggyőzési képességükkel próbálnak érvényesülni, az olyan kardinális tényezőre, mint a „csomagolás”, nem helyeznek kellő hangsúlyt. A bizalom a választókban akkor alakul ki, ha valaki következetes, egységes. Akárcsak a beszédeket, a megjelenésüket is meg kellene tervezniük” – hangsúlyozza a szakértő.

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. február 11. 09:53
Ukrán színekben pompázva.
holnapislesznap
2023. január 29. 18:58
Egy sem ért a stílushoz!!! Grrr!!! Klárika vezető egyéniség!!!! - atlétatrikó - egy-két pörköltszaft és vörösbor folt (a háziasságot szimbolizálja) - csíkos fazonú mohikánfrizura, kékre ill. lilára festve - (reformadalmár) -. szakadt lévisz farmer - (a burzsoázia ellen) - magassarkú martens piros fűzővel (hmmm...) IGEEEN - a politika egy divat - kezeket fel rád szavazunk!!!
Roadkill
2023. január 29. 13:11
Végre bebizonyosodott, amit mindig is sejtettünk, ez a bolgár ribanc valójában férfi....
Unknown
2023. január 29. 06:08
A bolgár tehén kanáriba öltözött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!