Orbán Viktor: Az EU érdeke a Nyugat-Balkán integrációja

2022. október 13. 15:27

Csütörtökön személyesen is gratulált a magyar miniszterelnök Milorad Dodiknak, a boszniai szerbek megválasztott vezetőjének.

2022. október 13. 15:27
null

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek nemrég újraválasztott vezetőjét, akivel a balkáni országok európai integrációjáról valamint gazdasági, energiabiztonsági témákról is egyeztetett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált Milorad Dodiknak a boszniai szerb elnökválasztáson aratott győzelméhez. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait. Hangsúlyozták: a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért üdvözölték, hogy a héten az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatot tett Bosznia-Hercegovina uniós tagjelöltségére. Orbán Viktor és Milorad Dodik megállapodtak abban is, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai szerb közösség gazdasági kapcsolatait.

Az energetikai együttműködés terén olyan közös projektekről egyeztettek, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind Magyarországon sikerüljön mérsékelni az európai energiaválság következményeit. Megállapodtak, hogy e tervek részletes kidolgozására a következő hetekben sor kerül – mondta Havasi Bertalan.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 13. 21:46
A csüngőhasú hiába erőlködik..leszarják.:)
llnnhegyi
2022. október 13. 19:02
OK! Csak ez az elszigetelődések ne lennének! Állandó jövés - menés, sürgés-forgás. Balázs Péter bukott libbcsikommcsi külügyminiszter, Szentiványi István külügyi szakértő SZDSZ bukott politikusa, hanyattvágták magukat. Ez már nekik is sokk!
Akitlosz
2022. október 13. 17:38
Boszniára is mi szükség van, mit államra? A szerb rész Szerbia, a horvát-bosnyák rész meg Horvátország. A bosnyákok csupán az Oszmán Birodalom idején elmuzulmánosodott horvátok leszármazottai.
Akitlosz
2022. október 13. 17:35
Magyarország érdekeivel kellene foglalkoznia. Magyarországnak nem érdeke sem az EU tagság, sem az EU birodalom további terjeszkedése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!