Elfogadta a Bizottság Várhelyi jelentését, Bosznia-Hercegovina tagjelöltté válhat

2022. október 12. 11:51

Értesüléseink szerint az Európai Bizottság elfogadta a Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos által készített 2022-es bővítési jelentést.

2022. október 12. 11:51
null
Pócza István
Pócza István

Várhelyi Olivér jelentése alapján a Bizottság azt javasolja a Tanácsnak, hogy Bosznia-Hercegovina számára is adja meg a tagjelölti státuszt. Ennek oka, hogy a Bizottság úgy ítéli meg, jelentős előrelépések történtek a demokrácia, a jogállamiság és az állami intézményrendszer működésében.

A jelentés kiterjed a nyugat-balkáni országok, Törökország és Bosznia-Hercegovina csatlakozási helyzetére.

Ennek oka, hogy Ukrajna és Moldova ugyan már tagjelölt országok, de csak idén nyáron váltak azzá, így átfogó jelentések még nem készülhettek. Várhatóan év végére erről a két országról is elkészül majd egy átfogó jelentés, s a következő évtől az éves jelentésekben is szerepelnek majd.

Az orosz-ukrán háború alapjaiban változtatta meg az EU biztonsági környezetét. Emiatt

hiszen az EU biztonsága és ezen keresztül geopolitikai, geostratégiai érdekei a szomszédos országok, régiók tekintetében kiemelt jelentőségűvé váltak.

Mint ismeretes, a magyar kormány által az Európai Bizottságba jelölt Várhelyi Olivér kapta a szomszédságpolitikai és bővítési portfóliót. Már az Ursula von der Leyen vezette Bizottság felállásakor látható volt, hogy ez egy kiemelt terület lesz, s Magyarország ezzel egy fontos, a várakozások feletti jelentőséggel bíró területet kap a Bizottságban. Orbán Viktor egyenesen úgy fogalmazott: „Magyarország kapja meg a következő öt év szerintem legfontosabb európai portfólióját.”

Orbánnak igaza lett, a kritikusoknak viszont nem. Utóbbiak szerint semmi jelentősége nincs ennek a területnek, hiszen az EU már a von der Leyen vezette testület munkába állásakor elkötelezte magát amellett, hogy ebben az öt éves ciklusban nem vesz fel újabb tagokat.

hogy a szomszédságpolitika és a bővítési kérdések a Bizottság munkájának egyik legláthatóbb és legkevésbé vitatott részévé vált.

Ezek eredményeképpen Ukrajna és Moldova még nyáron tagjelöltté vált, most pedig megnyílik az út Bosznia-Hercegovina előtt is. De komoly előrelépések történtek Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia tekintetében is.

 

Nyitóképen: Várhelyi Olivér (fotó: Földházi Árpád)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. október 12. 14:45
Ez a kormány nem csak Magyarországnak de más országoknak is rosszat akar. Az EU tagság rossz, megszünteti az országok szuverenitását, elveszi a szabadságukat.
Kegyes urunk Karolus
2022. október 12. 13:23
Hadd jöjjenek a balkáni muszlimok.
peterk19
2022. október 12. 13:16
Kizárt, hogy felvegyék akármelyik balkáni országot anélkül, hogy a vétójogot megszüntetnék.
gyaloggos
2022. október 12. 13:03
EZ IS egy komoly előrelépés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!