Szijjártó: Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina stabilitásának megerősítését

2022. július 07. 11:15

 „Arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy ne feledkezzen el a Nyugat-Balkánról” – mondta a külügyminiszter.

2022. július 07. 11:15
null

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét fogadta Budapesten. A közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Európa jelenleg súlyos kihívásokkal néz szembe, ráadásul Magyarország kelet és dél felől kettős nyomás alatt áll, ebben a helyzetben pedig „a legutolsó, ami kellene még nekünk, az egy újabb biztonsági kihívás”.

— mondta a miniszter.

Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy Magyarország számára a földrajzi közelség miatt különösen fontos Bosznia-Hercegovina stabilitása, ezért a kormány minden olyan intézkedést támogat, amely ezt erősíti, és ellenez minden olyan elképzelést, amely tovább destabilizálná az országot és vele együtt a térséget. Emellett kihangsúlyozta: fontos a kölcsönös tiszteletre alapuló folyamatos párbeszéd a nemzetközi közösség és a nyugat-balkáni vezetők között.

– jelentette ki.

A miniszter végül arról számolt be, hogy Magyarország támogatása tettekben is megnyilvánul, hazánk például minden eszközzel segíti az integrációs törekvéseket. Emellett a kormány támogatja, hogy meghosszabbítsák az EU béketámogató misszióját, amelyben 134 magyar katona is szolgál. Emlékeztetett, hogy Magyarország 35 millió eurós vállalkozásfejlesztési programot indít a Boszniai Szerb Köztársaságban, mivel a gazdaság fejlődése hozzájárul a béke megerősítéséhez.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte, a Várhelyi Olivér uniós bővítési biztossal szembeni »ellenséges megnyilvánulások« hátterében az áll, hogy az illetékes próbálja felgyorsítani az integrációs folyamatot, az ezt ellenzők pedig »mindenfajta galád módon próbálják a törekvéseit hátráltatni«.

(MTI)

Nyitókép: SAMIR YORDAMOVIC / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó

Szijjártó: Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről. A tárcavezető a Kossuth Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta, Magyarországnak minden létező szempontból a béke az érdeke. Bővebben...

 A tárcavezető a Kossuth Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta, Magyarországnak minden létező szempontból a béke az érdeke.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. július 07. 16:13
Biztos,hogy jó az nekik? :)
Akitlosz
2022. július 07. 13:12
Mert Magyarország rosszat akar másoknak is. Kinek jó az "integráció"? Magyarország úgy óhajt az EU átlaghoz közeledni, hogy minél több még nála is szegényebb országot "segít" be az EU-ba. Minél alacsonyabb az EU átlag annál közelebb kerül hozzá Magyarország.
Gyzoltan
2022. július 07. 12:15
Magyarország, a magyar kormány már mindenkit támogat... Kívánatos lenne a kormányzat részéről, ha végre, Magyarországon, a magyarságra is sort kerítene...
Láncfűrészes Attasé
2022. július 07. 12:00
Sajnos egy elkúrt, mesterséges állam, kódolva van a további konflktus a Balkánon több helyen is, ha nem lépnek be idővel ők is meg az egész pereputty.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!