Potápi: Nemzetpolitikai érdek is Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása

2022. június 21. 12:37

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. 

2022. június 21. 12:37
null

Magyarország a kezdetektől támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Facebook-oldalán.

Potápi Árpád János az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint kiemelte: Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol

a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhet szülőföldjén.

Rámutatott: Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása tehát nemzetpolitikai érdek is, ezért a június 23-24-i uniós csúcstalálkozón Ukrajna számíthat Magyarország támogatására az EU-tagjelölti státusz ügyében.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. 

Mindent megtesznek a kárpátaljai magyarság támogatása érdekében

„Az elsők között reagáltunk az orosz-ukrán háborúra, és elindítottuk történelmünk eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját az ukrajnai menekültek megsegítésére” – közölte.

Emellett a jövőben is mindent megtesznek a kárpátaljai magyarság támogatása érdekében: ezért hirdették meg a napokban a kárpátaljai szociális programcsomagot is, amellyel az a cél, hogy a kárpátaljai magyarságnak a rendkívül nehéz helyzet ellenére se kelljen elhagynia szülőföldjét, és helyben tudjon boldogulni – tette hozzá Potápi Árpád János.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor az EU-csúcs előtt: Ukrajna, Moldova, Georgia és Bosznia is legyen tagjelölt
A csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vett részt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök. Bővebben...

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2022. június 21. 15:39
Így van, a magam részéről -libernyákként- ezt mondtam mindig is. Egy olyan országnak, mint Magyarország, aki önmagával határos, elemi érdeke az eu szövetségi rendszerén belül tudni minden szomszédos országot.
Szerintem
2022. június 21. 15:18
Csakhogy ilyen összefüggés nincs, hogy tagjelöltség - háború vége.
tevevanegypupu
2022. június 21. 14:58
Nem biztos..szerintem az összes magyar átjött már onnét..akik maradtak, oroszok, .azok inkább szivesebben csatlakoznának Oroszországhoz..Egyébként az Unióhoz való csatlakozás sem oldja meg a kisebbségek jogait, lásd Románia például..
Huxit
2022. június 21. 14:20
Szerintem inkább az a nemzetpolitikai érdek, hogy Kárpátalja hazatérjen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!