Felszámolná az Európai Parlamentet a Fidesz

2022. június 22. 17:15

Legalábbis jelenlegi formájában. Négy kormánypárti politikus erről szóló határozati javaslata szerint a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk az EP-be.

2022. június 22. 17:15
null

Kedd este az „Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról” címmel nyújtott be a magyar parlamentnek egy határozati javaslatot négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz).Egy olyan határozati javaslatot készítettek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az EU átszervezéséről szóló vitában. 

Az egyik legérdekesebb javaslat – amit Orbán Viktor tavaly nyáron egyszer már elmondott –hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. A javaslat benyújtói szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát.

Választás helyett delegálás

Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket. Vétójogot adnának minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, illetve jogot adnának nekik és a nemzeti kormányoknak is, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék. A javaslatok között van még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU. Egy új alapszerződésben kimondatnák, hogy

Korlátoznák a közös intézmények erejét, de közben közös hadsereget is szeretnének Európának. Az őshonos kisebbségek védelmét is közös feladatnak szánják, de a bevándorlási ügyekben semmilyen beleszólást sem adnának a brüsszeli intézményeknek. Az EU-ba jelentkező balkáni országokat pedig gyorsan felvennék. Az európai tervek jórésze ezekkel ellentétes.

Konferencia Európa Jövőjéről

Az EU reformjáról szóló vita 2021 tavaszán kezdődött el, Konferencia Európa Jövőjéről néven, és az ötletbörze nemrégiben fejeződött be. Sokezer rendezvényt szerveztek az EU összes tagállamában, begyűjtöttek rengeteg ötletet arról, hogyan kellene átalakítani az EU-t, és a brüsszeli intézmények ezek alapján hamarosan konkrétabb javaslatokat is tesznek. A fent idézett magyar parlamenti határozat szerzői szerint ezt a konferencia-sorozatot lényegében elcsalták, „a tagállamok szuverenitásának felszámolásában és az uniós bürokrácia hatalmának növelésében érdekelt erők”. 

Nyitókép: AFP

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2022. június 23. 11:46
A Mandi úgy látszik, követi a Népszava, meg a többi szennylap példáját: adnak egy bombasztikus címet, amely ellentétes ugyan a cikk tartalmával, de jól megkavarja vele a sz@rt a kormány körül. A kiválasztás módjának változtatása nem jelenti az EP (egyébként kívánatos) felszámolását. Annyiban mindenképpen újdonság lenne, hogy mivel nem lehet a 27 ország mindegyikében egyszerre tartani a parlamenti választásokat (már csak az időközi kormánybukások általi előrehozott választások összehangolhatatlansága miatt sem), így rendszeresen változó összetételűvé válna a testület. Ezt kezelni kellene, akárcsak az EB összetételét; utóbbit fixálni 5 évre. Mindez megoldható, mivel épp a legfontosabb szerv, a Tanács az, amelynek összetétele folyton változik, a hol itt, hol ott cserédő állam-, vagy kormányfők miatt. Meg aztán nem kell feltalálni a meleg vizet sem: a Tanács a jogalkotó, a Bizottság a végrehajtó, a Parlament a szerződések őre. Ide kellene visszatérni a jelenlegi libsi terrorból, amit a Parlament gyakorol. Meg aztán nem is biztos, hogy ez utóbbi, brutálisan nagyra nőtt, horribilis összegeket felemésztő vízfejre szükség van. Ekkora méretben biztosan nem. Úgyhogy a cikkírónak nincs igaza a címadással, de igaza lehetne, ha ezt a címet adná: "Felszámoltatnám az EP-t". Még egy: valaki a leírtakat javasolná végrehajtani, azzal miként menne a huxit irányába? Csak nem félti a Böszméné, megy néhány tettestársa az EUs sztárgázsiját? Különben is, ha csak a kiválasztás módja változna, ugyanitt tartának. Csakhát az helybenjárás
kubota
2022. június 23. 08:11
Jogos. Érthetetlen, hogy egy országok közötti képviseleti szervbe a politikai arányoknak megfelelően nem az országot irányító parlament delegál képviselőket. Így kerülhet be a "lesemszart" választás alapján a saját országa érdekeit egyáltalán nem néző moslék az Európáról döntő felekezetbe...
Rocktoberi
2022. június 23. 07:20
Semmilyen kár nem érné Európát ha holnap megszűnne az Európai Parlament. Ellenben nagy haszna lenne.
sorivo4
2022. június 23. 01:31
Az egész Európai Uniót meg kell reformálni, mert most nem Európát és az európaiakat képviseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!