Amerikai katonák érkeznek a balti államokba

2022. március 07. 18:19

Anthony Blinken litván kollégájával tárgyalt az orosz-ukrán konfliktusról, és a NATO keleti szárnyának megerősítéséről.

2022. március 07. 18:19
null

További amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, miután Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tárgyalt Vilniusban.

Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn villámlátogatást tesz a három balti államban.Bejelentette, hogy további 400 amerikai katona érkezik Litvániába a következő napokban. A balti országban jelenleg 500 amerikai katona állomásozik.

Oroszország Ukrajnában kezdett hadműveletei óta Washington mintegy hétezer katonát küldött Európába

, ennek a kontingensnek egy részét irányítja át a balti NATO-tagállamba.

Blinken egyben az Egyesült Államok szolidaritásáról biztosította a másik két balti NATO-tagállamot, Észtországot és Lettországot is. Úgy fogalmazott, hogy Washington „szent kötelességének” tartja az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkét, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik.

Landsbergis az ukrán háborús helyzetről szólva kijelentette: „Nem hagyhatjuk, hogy ukrán városokból újabb Srebrenica, Groznij vagy Aleppó váljék. Folytatni kell Ukrajna támogatását”.

A litván politikai pártok egyébként a nap folyamán egyetértésre jutottak a védelmi kiadások kormány által javasolt növelésében. Az elképzelések szerint az idén a védelmi célú kiadások meghaladnák a GDP 2,5 százalékát - közölte Ingrida Simonyte litván miniszterelnök a hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a többletforrásokat a változó biztonságpolitikai helyzet tette szükségessé. Litvánia eredetileg 1,2 milliárd eurót, vagyis a GDP 2,05 százalékának megfelelő összeget tervezett az idén elkülöníteni védelmi kiadásokra. Blinken Vilniusból Rigába utazott tovább, ahol Edgars Rinkevics lett külügyi tárcavezetővel tárgyalt.

A legutóbbi fejlemények tükrében nagyon üdvözölnénk állandó amerikai alakulat jelenlétét Lettországban”

– jelentette ki Rinkevics az amerikai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón. „Nincsenek többé illúzióink Vlagyimir Putyin elnök Oroszországáról, nincs jó okunk feltételezni, hogy Oroszország változtat a politikáján” - tette hozzá a lett külügyminiszter.

(MTI) 

Kapcsolódó

Magyarország megengedi, hogy NATO-csapatok települjenek a Dunántúlra

„Halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat” továbbra sem szállíthatnak hazánkból közvetlenül Ukrajnába. Bővebben...

Nyitókép: AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2022. március 07. 21:26
Marad így effort Taiwan környékére?...
saria
2022. március 07. 21:04
a végén a nagyképű amerikaiak robbantják ki a világháborút.É szrevehetnék már hogy a világ utálja öket.
Járványfigyelő
2022. március 07. 20:06
A leendő frontvonal összes országát végigkoldulta-fenyegette, Moldovában kezdett. Minket kihagyott, rajtunk majd csak keresztülrontanak, ahogy szokták.
Dr. Greta Grünberg
2022. március 07. 19:34
Willkommen! Mi magyarok is üdvözölnénk egy ilyen korrekt és tehetséges külügyminisztert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!