„A látszat néha nem csal” – növekvő migrációs nyomás Európán

2021. november 26. 08:50

A közép-mediterrán útvonalon idén 55 ezer érkezőt regisztráltak, 85%-kal többet, mint tavaly.

2021. november 26. 08:50
null
Sayfo Omar – Gönczi Róbert

„A magyar közbeszédben és sajtóban politikai, sőt, pártpolitikai kérdéssé vált annak megítélése, hogy csökkent, vagy éppen nőtt-e az Európába irányuló migráció a 2015 óta eltelt időszakban. Pedig a számok feketén-fehéren mutatják: a migrációs nyomás fokozódik.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) legfrissebb adatai szerint 2021 első tíz hónapjában összesen 160 000 illegális határátlépés történt az EU külső határain, ami 70%-os növekedés a tavalyihoz képest. A legnépszerűbb továbbra is a közép-mediterrán útvonal, ahol idén 55 ezer érkezőt regisztráltak, 85%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Noha a Balkánon valóban nem menetelnek százezrek úgy, ahogy 2015-ben történt, az elmúlt években állandósult a migránsok szivárgása és új migrációs frontok is nyíltak. E mellett az Európa vonzáskörzetében lévő, hagyományos migránskibocsátó országok gazdaságát megtépázta a Covid, máshol pedig a biztonsági helyzet romlása növeli a migrációs kedvet.

A migráció legnagyobb médiafigyelmet kiváltó új frontországa kétség kívül Belarusz. Bár átmeneti menedékek felépítésével, a lengyel határmenti illegális migránstáborok felszámolásával és a hazatérni kívánó irakiak előtt a reptér megnyitásával megindult a deeszkaláció, a konfliktus közel sem oldódott még meg.”

Címlapkép: AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. november 26. 12:04
Na de ezen miért csodálkozunk? Nem most vették át nemrég a tálibok az uralmat Afganisztánban?
Andilla
2021. november 26. 09:52
Nahát, micsoda meglepetés... Migráncsok pedig nincsenek is! A teljes cikkből ez a 4 mondat a lényeg: "A jelentősebb szíriai tömegeket elszállásoló országokban folyamatosan romlik a gazdasági helyzet és a közhangulat is egyre inkább a menekültek ellen fordul, akik körében egyre nő a továbbvándorlási kedv." "A célpontként így egyedül Európa marad, a konfliktus befagyása tehát az emberek kis intenzitású beszivárgását is állandósítja." "A koronavírus, a klimatikus változások és az általános gazdasági folyamatok miatt elmúlt években több észak-afrikai állam helyzete romlott." "A hosszútávú adatokból itt is arra lehet következtetni, hogy az Afrikából Európába irányuló migráció fokozódni fog." Terv szerint halad az Agenda 2030... :((
luzitanxaver
2021. november 26. 09:40
"Jelentősen visszaszorult ugyanakkor az úgynevezett NGO-mentőhajók szerepe." Nos, ez nem igazán látszik - kivéve, ha itt is a korábbi, elképesztően magas bázisértékhez viszonyítunk, mint a balkáni útvonal esetében. Mellesleg az új német kormány koalíciós szerződésébe bekerült az embercsempészek leghatékonyabb segédeinek és hasznos idiótáinak tevőleges támogatása, ami maga a katasztrófa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!