Nem lenne jó példa Magyarország kizárása az EU-ból – véli a zöldpárti francia EP-képviselő

2021. szeptember 09. 10:04

Gwendoline Delbos-Corfield szerint a renitens tagállamokkal kapcsolatban egy harmadik utat kell választani a tétlenség és a kirekesztés között.

2021. szeptember 09. 10:04
null

Nem lenne jó példa Magyarország kizárása az Európai Unióból (EU), hiszen arra nincs lehetőség, és amúgy is a legszigorúbb szankció lenne – mondta a L’Obs című lapnak adott interjújában Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti európai parlamenti képviselő.

A francia politikus úgy fogalmazott: ugyan az elmúlt 10 évben a magyar kormányfő számtalanszor megsértette a jogállamisági kritériumokat, ez ellen csak az Európai Parlament (EP) emelte fel a hangját, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság (EB) nem lépett fel elég határozottan. Gwendoline Delbos-Corfield úgy érvelt,

azért sem lenne jó példa hazánk kizárása, mert ez igazságtalan lenne a magyar lakossággal szemben, a tagság megszüntetésével teljesen magára hagynák az antidemokratikussá vált rezsimet.

Hozzátette, egy esetleges kizárás veszélyes lenne az EU számára is, mivel a tagállamok attól tarthatnak majd, a közösség egyfajta „vadnyugattá” válik, ahol mindenkit minden előzetes értesítés nélkül kizárhatnak.

Magyarország kizárása nem erősítené az európai hitelességet, épp ellenkezőleg: az EU azt bizonyítaná, hogy képtelen belsőleg válaszolni erre a kihívásra – emelte ki a zöldpárti politikus, hozzátéve, harmadik utat kell választani a tétlenség és a kirekesztés között, ebben lehet fontos szerepe a 7-es cikkely szerinti eljárásnak, a jogállamisági mechanizmusnak, valamint az Európai Bizottságnak. A hetes cikkely nyomán megjegyezte: a tagállamoknak nincs elég bátorsága alkalmazni ezt a procedúrát.

Nyitókép forrása: AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2021. szeptember 14. 17:40
A zöld németek, hollandok, dánok, finnek simán kizárnak. Ha jön valami rohadt médiatámadás után DOBREV visszakoznak persze. A déká fele Brüsszelben élne közköltségen.
Kristály
2021. szeptember 10. 13:14
A rabszolgatartás modern változata, a korbácsolás következik . Igaz Dobrev Klára. Te tudod az örökölt emlékművekből.
jobbközépen
2021. szeptember 09. 19:04
"Számtalanszor megszegte a jogállamisági kritériumokat ". Csak eggyet mondjon már valaki végre. Sokszor, számtalanszor , több ízben , ezt már tudjuk. De hogy mikor, mivel azt még soha senki nem tudta megmondani érdekes módon.
k.edi
2021. szeptember 09. 14:35
Sokan azt hiszik, hogy ezek csak a liberalizmustól hülyültek meg. De nem. Ezek mindig ilyen pofátlan, nagyképű, felsőbbrendű, szarkeverő görények voltak, amit most a liberalizmussal, jogállamisággal, európai értékekkel álcáznak. A lényeg viszont az, hogy miután az Európán kívüli gyarmataikat elvesztették, az európaiakhoz foggal - körömmel ragaszkodnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!