Cioloș: Az új Bizottságnak szüksége van az EP többségére

2019. október 22. 16:18

Ha az EP többsége támogatja a Bizottság politikáját, annak meglesz az eredménye az európai politikákban – jelentette ki Dacian Cioloș, a Megújuló Európa EP-frakció vezetője Strasbourgban.

2019. október 22. 16:18
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Dacian Cioloș, a korábbi liberális, ma Renew Europe/Megújuló Európa nevű EP-frakció román elnöke sajtótájékoztatót tartott Strasbourgban. Helyszíni tudósításunk.

Az új Bizottság elfogadásához három új jelöltet meg kell még hallgatni – emlékeztetett Cioloș, aki szerint az optimista céldátum, hogy december 1-gyel felálljon a Von der Leyen-bizottság. Cioloș szerint a Bizottságnak szüksége lesz arra, hogy az Európai Parlamentben is többségi támogatás legyen mögötte. 

A Brexitről a román politikus elmondta: inkább egy megállapodással, mintsem no-deallel történő brit kilépést támogatnának. A labda viszont most a brit partnereknél van most, várják, hogyan dönt London. Cioloș szerint a Brexit bonyolult dolog, ezért nagyon fontos, hogy a brit polgárok is tisztában legyenek minden lehetséges kimenetel valódi tartalmával, jelentésével.

Az Európai Tanács munkájával kapcsolatban az új uniós költségvetés ügyét emelte ki: szerinte a finn elnökség költségvetési javaslata messze van az Európai Parlament álláspontjától, az EP ugyanis erős költségvetést akar, és emellett áll a jövőben is. A Tanács új zöld és digitalizációs agendát szeretne, ezt támogatják. 

Az EU bővítéséről Cioloș azt mondta: vita zajlott az Európai Tanácsban Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásairól. Ciolos szerint a Juncker-bizottság sokat foglalkozott az EU bővítésével és az új Bizottságnak is fontos témája lesz ez. „Világos kilátásokat kell adnunk azoknak, akik az ajtó előtt várakoznak” – fogalmazott Cioloș, ezzel gyakorlatilag szembe menve a pártcsaládját összehozó Emmanuel Macron francia elnökkel. „Miután a saját dolgainkat rendbe tettük, foglalkoznunk kell azokkal, akik az európai álomhoz csatlakoznának” – folytatta Cioloș. Ezekről az ügyekről további viták várhatók majd, tette hozzá.

A Juncker-bizottságra visszatekintve Cioloș arról beszélt: Junckerék megnyitották az utat a bizottságok politikai tevékenysége felé, aminek ő örül, mert ez azt jelenti, hogy a Bizottság felelősséget kezd viselni az európai polgárok felé is. Ha az EP többsége támogatja a Bizottság politikáját, annak meglesz az eredménye az európai politikákban. Cioloș ezt várja a Von der Leyen-bizottság működése kapcsán is: a Bizottság csak az EP többségi támogatásával tud felállni és aztán működni. Erről beszéltek Von der Leyen és a három legnagyobb frakció (Néppárt, Szocialisták, Renew Europe/Megújuló Európa - liberálisok) vezetésének találkozóján is. 

Sajtókérdésre válaszolva elmondta: ők nem játszanak politikai játszmákat, de nem feltétel nélkül támogatják Ursula von der Leyent. Két másik frakcióval együtt szeretnének többséget biztosítani Von der Leyen bizottságának, de ehhez mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie. Minél szélesebbe a pro-európai többség az EP-ben, annál jobb mindenkinek Cioloș szerint. 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2019. október 22. 18:29
Pfej, de büdös balkáni proli feje van ennek a bunkónak. Tömi rendesen a két momentumos ribancot?
Akitlosz
2019. október 22. 17:21
"Ha az EP többsége támogatja a Bizottság politikáját, annak meglesz az eredménye az európai politikákban" Éppen ettől tartok. Ez jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt és fenyegetést az európai országokra.
Tehetős Totó
2019. október 22. 17:03
Az megvan ugye, hogy a Ciolos által Romániában támogatott Dan BARNA elnökjelölt korrupció miatt gyanúsított lett a hírös-hirhedett DNA-nál. https://www.maszol.ro/index.php/belfold/117889-a-csalasellenes-hivatal-mellett-a-dna-is-vizsgalodik-dan-barna-korabbi-cegenel
luzitanxaver
2019. október 22. 16:30
"Ha az EP többsége támogatja a Bizottság politikáját, annak meglesz az eredménye az európai politikákban." Csodálatos simanyelvű zsarolás. "Sajtókérdésre válaszolva elmondta: ők nem játszanak politikai játszmákat," Vastag a strasbourg-i plafon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!