Lech Wałęsa is keményen bírálta a lengyel kormányt

2017. július 19. 20:53

Három volt lengyel államfő, köztük Lech Wałęsa is aláírta azt a nyílt levelet, amely a lengyel kormány általuk antidemokratikusnak tartott intézkedéseit kritizálja.

2017. július 19. 20:53

Nyílt levélben bírálták Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerintük demokráciaellenes intézkedéseit Lech Wałęsa, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski volt államfők – adta hírül szerdán a Gazeta Wyborcza című balliberális napilap, a levelet is közzétéve.

A Jog és Igazságosság kormányának egy sor demokráciaellenes és alkotmányellenes döntéséből fakadó fenyegetéssel szemben mi a minden embert, (...) a Lengyel Köztársaság állampolgárait megillető alapvető szabadságjogok mellett állunk. (...) A jogállamiság és a demokratikus értékek megőrzéséért küzdünk. Nem egyezünk bele abba, hogy elvegyék tőlünk az alapvető állampolgári jogokat és a gyülekezési szabadságot. (...) Gyermekeink és az ő gyermekeik oldalán állunk, akiknek joguk van egy szabad, demokratikus, modern hazában élniük a 21. században. – olvasható a levélben, amelyet a volt elnökök mellett számos ellenzéki szimpatizáns is aláírt.

A volt elnökök azzal egy időben tették közzé a nyílt levelet, hogy az Európai Bizottság a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt. A levélírók a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői által a múlt héten benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban is kifejtették álláspontjukat. „Mi, állampolgárok, tekintet nélkül a köztünk lévő különbözőségekre és pártállásra, a jogaink oldalán állunk (...) Harcolunk, mert a legfelsőbb bíróságért vívott vesztes csata a jelenlegi kormány diktatúrájának adná meg a kezdőlökést. Együtt állunk (Jaroslaw) Kaczynskival (a PiS elnökével) szemben, mert az előző generációk" nem bocsátanák meg nekünk a feladás és a gyávaság bűnét” – írták.

A „Mi, állampolgárok” című levélben az egykori államfők a PiS szerintük bevándorlásellenes politikájával szemben is állást foglaltak.

(MTI)

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. július 20. 14:33
Nem biztos, h. jó, ha egy szervezet magát szervezi, minősíti, kinevezi. A z örökölt bíróságok működéséről a magyarok sok érdekeset tudnának mesélni. Walesáról nagyon szomorú, ami kiderült, a többiek, mondjuk, akár poszt-kommunistának is lennének nevezhetők, mindenesetre, inkább a PO-hoz közel álló volt köztársasági elnökök. Eldöntik. Mindenesetre, választásokat kell nyerni ahhoz, h. egy politikai erő a dolgok menetét megszabja.
antioxi
2017. július 20. 14:31
Besúgó volt: http://24.hu/kulfold/2017/01/31/megis-ugynok-volt-lech-walesa/
illiberator
2017. július 20. 11:26
Most már tényleg elhiszem, h ügynök volt.
Kanóc
2017. július 20. 09:31
Mécs Imre -szindróma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!