Egy lehetetlen barátság

2023. március 29. 12:04

2023. március 29. 12:04

Willi Patzelt írása a Mandiner hetilapban.

Vajon meg tudják mondani, hogy mi az Adenauer-kenyér és a Ben-Gurion-rizs? Amikor a Német Biro­dalom 1915 elején a világháborús ellátási nehézségek következtében minden rozs-, búza- és lisztkészletet lefoglalt, hogy létrehozzon egy központi elosztórendszert, Konrad Adenauer kölni polgármester egy pékcsalád két sarjával is bevonult egy pékségbe, és kitalált egy kukorica-, árpa- és rizslisztből, valamint korpából készült kenyeret. Közel negyven évvel később David Ben-Gurionnak, aki 1948-tól az általa kikiáltott Izrael Állam első miniszterelnöke volt, ugyanúgy meg kellett küzdenie a lakosság élelmiszer-ellátásának nehézségeivel. Izraelben nem ígérkezett könnyű feladatnak a rizstermesztés, az arab országok kereskedelmi blokádja pedig jelentősen megnehezítette az élelmiszerimportot. Ben-Gurion ezért egy élelmiszeripari gyártónál kezdeményezte egy rizspótlék bevezetését, amely apró sülttészta­darabokból állt.

Fotó: MCC Press
Fotó: MCC Press
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!