Jobb, ha elkerüli: ezektől a közkedvelt ételektől halhat meg korábban

2024. május 10. 21:16

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása komoly kockázattal jár.

2024. május 10. 21:16
étel, zöldség, biohulladék, élelmiszer-hulladék,

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Egy 30 éves tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása korai halálozási kockázattal jár – de a különböző élelmiszerek eltérő hatást fejtenek ki. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek „konyhákban soha vagy ritkán használt összetevőket vagy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeknek az a funkciója, hogy a végterméket ízletessé vagy vonzóbbá tegyék”.

Ezek az összetevők – például üdítőkben, chipsekben, csomagolt levesekben, rögökben és fagylaltokban – tartalmazhatnak tartósítószereket penészgomba vagy baktériumok ellen, mesterséges színezékeket, emulgeálószereket a szétválás megakadályozására, valamint hozzáadott vagy módosított cukrot, sót és zsírokat, hogy vonzóbbá tegyék az ételeket – írja a CNN.

A feldolgozott húsok és a cukros ételek és italok nem korrelálnak ugyanazokkal a kockázatokkal, mint az ultrafeldolgozott teljes kiőrlésű gabonák, mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Mingyang Song, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola klinikai epidemiológiai és táplálkozástudományi docense.

A tanulmány több mint 100 ezer egészségügyi szakember adatait elemezte az Egyesült Államokban, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt rák, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség: 1986-tól 2018-ig a résztvevők kétévente adtak tájékoztatást egészségügyi és életmódbeli szokásaikról. Négyévente pedig részletes élelmiszer-kérdőívet töltöttek ki.

A The BMJ folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a legkevésbé ultrafeldolgozott ételeket fogyasztó csoport átlagosan körülbelül három adagot evett naponta, míg a legmagasabb átlagosan hét adagot.

Az adatok szerint azoknál, akik a legtöbbet ettek, 4 százalékkal nagyobb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, beleértve a 9 százalékkal megjelenő neurodegeneratív halálozások kockázatát.

Song a korrelációt „mérsékeltnek” nevezte, megjegyezve, hogy a kapcsolat nem volt egyformán erős mindenféle ultrafeldolgozott élelmiszer között.

A pozitív asszociációt főként néhány alcsoport okozza, beleértve a feldolgozott húst és a cukorral édesített vagy mesterségesen édesített italokat”

– mondta a szakember.

Ennek a tanulmánynak az eredményei összhangban vannak a területen több száz másik kutatás eredményeivel, de ezt az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriáján belüli különböző alcsoportok kibontása teszi egyedivé, mondta Dr. Marion Nestle, Paulette Goddard professzor, a táplálkozás, az élelmiszer-tanulmányok és a közegészségügy emerita professzora a New York-i Egyetemen.

Meg kell válnunk minden ultrafeldolgozott élelmiszertől?

Song nem feltétlenül javasolja az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítását, mert ez tulajdonképpen egy változatos kategória.

„A gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak, de tartalmaznak különféle hasznos tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Másrészt úgy gondolom, hogy az embereknek meg kell próbálniuk elkerülni vagy korlátozni bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott hús, a cukorral édesített italok és a potenciálisan mesterségesen édesített italok” – fogalmazott Dr. Mingyang Song.

Az általános étrend a legfontosabb

A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozás kockázatának csökkentésében a legfontosabb tényező az egyén általános étrendjének minősége.

Ha az emberek általában egészségesen táplálkoznak, nem hiszem, hogy félniük kell. Az általános táplálkozási minta továbbra is a domináns tényező, amely meghatározza az egészségügyi eredményeket”

– tette hozzá Song.

A szakemberek hangsúlyozták, az egészséges táplálkozás változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.

„Ha aggódik az élelmiszer-adalékanyagok miatt, akkor válasszon olyan élelmiszereket, amelyek alacsony adalékanyagokat tartalmaznak. Csak ügyeljen a fogyasztani kívánt (ultrafeldolgozott élelmiszerek) tápanyagtartalmára” – mondta Dr. Peter Wilde, a Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa az Egyesült Királyságban, majd így folytatta:

„Azt is fontos felismerni, hogy az ételeket kiegyensúlyozottan kell fogyasztani. A gyümölcslé mérsékelten fogyasztva hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, de túlzott mennyiségben magas cukorszint lesz, ami felülírhatja az előnyeit” – mutatott rá Wilde.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. május 12. 13:15
EGÉSZSÉGÜNKRE! A hosszù élet egyik alaptörvénye a mértéktartó élet . A HÁZIORVOSOK hiányoznak Itáliában és Németországban is, sokan mennek nyugdijba és a fiatalok kevésbé választják ezt a szakot . Ez problémát jelenthet az idősebb generációnak, mert az időpont kérés egyre keservesebb. Hogyan próbálják megoldani a problémát ? (Idegen orvosokat háziorvosnak nem kedvelnek már a nyelv miatt is) Az olasz RAI 3- 1 délelőttönként 1-1 órás betelefonálós műsort ad szakorvosok jelenlétével. Ilyen -olyan problámákra ad tanácsot, persze NEM jelöli meg a gyógyszert, mert azt nem szabad és veszélyes lenne látatlanban diagnoztizálni, DE elmagyarázza, milyen vizsgálatok kellenek v. hova forduljon a beteg. Az átlag EGÉSZSÉGÜGYI MŰVELTSÉG itt talán ezért is magasabb mint Mo-n és az átlagos életelvárás: nőknél 84, férfiaknál 83. Bort isznak étkezéshez, de nem isszák le a sárga földig magukat éhgyomorra és nem szalonnáznak reggelire. A pozitiv életfilozófia és a kellemes klima is segit.
krisztoforo48-2
2024. május 11. 18:59
Aki viszont szart eszik az örökké él,ugye szakértők?
rockercicc
2024. május 11. 17:51
Persze egyen az ember sok növényvédőszeres, mérgező zöldséget, gyümölcsöt. Manapság már minden mérgező, a túlnépesedett, invazív emberiséget képtelenség lenne hagyományos módon termelt, egészséges, nem génmanipulált, nem agyonpermetezett, agyon antibiotikumozott, hormonkezelt stb. élelmiszerrel ellátni, nem lehet annyit előállítani hagyományos módon.
Muki46
2024. május 11. 17:38
A kép egész mást ábrázol, mint amiről a szöveg beszél. Mire jó ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!