Timmermans: Lengyelország továbbra is aggodalomra ad okot

2017. március 22. 21:56

Frans Timmermans európai biztos szerint Varsónak egyelőre nem sikerült eloszlatnia a lengyel jogállamisággal kapcsolatos aggályokat.

2017. március 22. 21:56

Varsónak egyelőre nem sikerült eloszlatnia a lengyel jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, sőt újabb problémás kérdések merültek fel az utóbbi időben – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) szerdai ülésén.

Timmermans példaként említette a lengyel országos bírósági tanácsra vonatkozó reformterveket, amelyek szerinte aggodalomra adnak okot, ugyanis veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét. Hozzátette, hatékonyabb lenne, ha az EU tagállamait is bevonnák a Brüsszel és Varsó közötti párbeszédbe, ezért javasolni fogja, hogy a kérdést vegye napirendre az uniós országok kormányait tömörítő Tanács. Mint mondta, az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek ülésén szeretné megvitatni a további lépéseket, ahogyan azt is, hogy a tagállamok hogyan kívánnak részt venni a párbeszédben.

A holland diplomácia egykori vezetője nem zárta ki az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának lehetőségét, azonban úgy vélekedett, hogy az kontraproduktív lehet és nem segítené a megoldást. Az említett cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely – az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Ehhez azonban a másik huszonhét tagország egyhangú támogatására van szükség, s ez erősen kétséges, hogy meglenne, Orbán Viktor miniszterelnök például korábban kijelentette, nem fog támogatni semmilyen szankciót Lengyelországgal szemben.

Az Európai Parlament brüsszeli székházában rendezett szerdai meghallgatásnak a jogállamiság lengyelországi helyzete volt a témája.

Frans Timmermans egy friss német lapinterjúban arról beszélt, hogy a bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége a tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. „A többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta” – mondta a brüsszeli testület alapjogokért felelős alelnöke, hangsúlyozva, a bizottság egyedül nem tudja megvédeni ezen értékeket.

Az uniós jog végrehajtása felett őrködő Európai Bizottság az úgynevezett jogállamisági mechanizmus keretében júliusban ajánlásokat fogalmazott meg Varsó számára, decemberben pedig két hónapot adott a kormánynak arra, hogy rendezze az aggályos kérdéseket. Miközben számos jogvédő szerint a figyelmeztetés közel sem vette elejét a „jogállamiság további aláásásának” Lengyelországban, a varsói kormány bejelentette, hogy lezártnak tekinti a vitát. Az utóbbi időben sok bírálat érte Lengyelországot, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát és korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. június 08. 17:55
Virágzik a demokrácia most például Londonban.
Tiszafa
2020. június 08. 17:55
A senki által meg nem választott Frans Timmermans politikai atombomba bevetésével (7. cikkely) fenyeget, persze demokratikusan, amihez több támogatást kér. Na az ilyen átkozott gazembereket kellene a no go zónákban kirakni egy kéthetes kurzusra, hogy megismerjék és saját bőrükön megtapasztalják a liberalizmusuk élhetetlen árnyoldalát is.
Apáczai
2020. június 08. 17:54
Rátok is férne egy általatok vizionált diktatúra, amiben elővennék az összes hazaárulót és valódi vagyonelkobzással kezdenék az ítéleteket.
KannibálTatárÚr
2020. június 08. 17:53
"Timmermans: Lengyelország továbbra is aggodalomra ad okot" Lengyelország: Timmermans továbbra is aggodalomra ad okot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik