Lengyel király lett Jézus Krisztus

2016. november 20. 12:09

A Łagiewniki Bazilikában koronázták Jézus Krisztust Lengyelország királyává. Erre már korábban, 2006-ban is történt próbálkozás egy lengyel apáca állítólagos látomása alapján, ám sem a Szejmen, sem pedig a katolikus egyház vezetőségén nem ment át a kezdeményezés. Most azonban a kormánytöbbség és az egyházi vezetés álláspontja is változott, így elhárult az akadály a szertartás elől.

2016. november 20. 12:09

Andrzej Duda és a lengyel katolikus egyház vezetőinek jelenlétében szombaton Lengyelország királyává koronázták Krisztust a krakkói Łagiewniki Bazilikában – írja az Index.

A katolikus egyházban az advent előtti utolsó vasárnap mindenhol Krisztus király ünnepe, ezzel lehet magyarázni a koronázás időzítését. 

Már tíz éve is indult ehhez hasonló politikai kezdeményezés, amelynek támogatói egy lengyel apáca, az 1944-ben meghalt Rozalia Celakówna állítólagos látomására hivatkoznak. A történet szerint Krisztus azt mondta neki, hogy az ő királlyá koronázása a lengyel üdvösség feltétele.

Ennek megfelelően még 2006-ban beadtak egy hasonló kezdeményezést a Szejmbe, ez sikertelennek bizonyult, sőt ettől eleinte az egyházi vezetés is elzárkózott.

Most, hogy a Jog és Igazságosság újból kormányra jutott, elhárult a politikai akadály, sőt a lengyel püspöki kar korábbi állásfoglalásával ellentétben most már úgy nyilatkozott: nincsen a koronázásnak teológiai akadálya. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2022. szeptember 11. 21:09
Téved , Jézus a kereszten IS van : amit egynek a legkisebbek közül nem tettetek meg , nekem nem tettétek meg / Mt 25.45 /...Azaza : a Feltámadott az idők végéig folytatja megmentő művét . Különben : ha lenne hely/valóság , ahol Jézus nem lenne jelen , akkor nem lenne Isten , mert az Isten nem véges .
Petkó Zsigmond
2022. március 24. 22:37
Ne keverd. A Mindenség Királya töviskoronát visel. A lengyel király esetleg mást.
forsteandretredjemann
2021. december 18. 15:19
Köszönöm a javítást. Én is természettudományos bizonyítékra gondoltam természetesen. A természettudomány is egy fajta vallásként funkcionál a gyakorlatban. Hiszen csak a tudósok értik igazán, a többiek elfogadják. Mint a hagyományos vallások papjai és a hívő tömegek. Egyik vallás dogmái alapján egy másik vallást leginkább cáfolni lehet, igazolni nem.
Dénia
2021. április 19. 18:20
Te most tényleg Orbán és Jézus Krisztus között vonsz politikai párhuzamot? Mert ha még azt mondanád, hogy az aggaszt, hogy Mária Magyarország királynője. De ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik