Törölni az amnesztiát!

2016. október 16. 08:25

A Smer eddig mindig blokkolta a gyalázatos amnesztiák eltörlését. Koalíciós partnerein a sor, hogy lépjenek, tükröt tartsanak Ficóék elé.

2016. október 16. 08:25
Mózes Szabolcs
Új Szó

„Sokan csak legyintenek: 21 évvel a bűntény után vajon mit tudnának kideríteni, hány perdöntő bizonyítékot tudnának összegyűjteni a hatóságok? Kiket lehetne leültetni? Nem ez a lényeg: ha senki sem kerülne hűvösre a terrorista cselekmény, az emberrablás miatt, akkor is szükséges lenne eltörölni az amnesztiákat és befejezni a nyomozást. A cél ugyanis a korszakkal való elszámolás: hogy hivatalosan ki lehessen jelenteni, államilag szervezett bűncselekmény történt. Ebből a szempontból másodlagos, hogy a nyomozás megnevezi-e az összes tettest – ideális esetben igen, beleértve a megrendelőket is. A lényeg azonban az, hogy őszintén lezárjunk egy vészterhes időszakot. »Állítólagos« bűncselekményekkel, feltételes módban megírt kijelentésekkel ugyanis ez nem megy.

A Smer eddig mindig blokkolta a gyalázatos amnesztiák eltörlését. Koalíciós partnerein a sor, hogy lépjenek, tükröt tartsanak Ficóék elé, nehezen vállalható helyzetbe hozzák. Az SNS – amely ifjabb Michal Kováč elrablása idején kormánypárt volt – le akarja vetkőzni régi énjét, jobb alkalom erre nincs is, mint megszavazni a mečiari amnesztiák eltörlését. A Híd pedig azzal a céllal lépett kormányra, hogy a józan hang lesz a vállalhatatlan koalícióban: most egy fontos elvi kérdésben lehet nagyon józan véleményt megfogalmazni. Michal Kováč temetésén büszkén menetelt a gyászmenetben, aki csak él és mozog a hazai politikában. Itt a lehetőség, hogy a nemzeti gyász és más szimbolikus tettek mellett valós módon is tisztelegjenek az egykori államfő előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2016. október 16. 23:44
El lehet törölni utólag egy amnesztiát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik