Ausztria nem kér a V4-tagságból

2016. október 14. 08:36

Az osztrák parlament csütörtöki ülésén elutasította Ausztria esetleges csatlakozását a visegrádi négyek csoportjához. Az erre vonatkozó indítványt az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt nyújtotta be.

2016. október 14. 08:36

Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter kiállt ugyanakkor a visegrádi államokkal, Csehországgal, Lengyelországgal, Szlovákiával és Magyarországgal való jó viszony, illetve együttműködés mellett. Úgy vélekedett azonban, hogy a csatlakozás többek között azért sem lehetséges, mert a visegrádi államok egy olyan  zárt klubot alkotnak, ahova nem vesznek fel új országokat.

Az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache szerint a visegrádi államok örömmel vennék, ha Ausztria tenne egy lépést ebbe az irányba. A párt külpolitikai szóvivője Johannes Hübner szerint Ausztria esetleges tagsága erősítené az ország uniós szerepét is, hiszen a visegrádi államoknak szavai szerint de facto vétójoguk van az unióban.

Strache szeptember közepén a Tiroler Tageszeitung című osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy már csak a történelmi okok miatt is ésszerű lenne, ha Ausztria csatlakozna a visegrádi csoporthoz, amelynek megerősödésével szerinte van esély az uniós reformokra. Indoklása szerint a visegrádi államok között formálódik a német kancellár ellenpólusa. Eddig az unióban Németország és Franciaország hozott döntéseket, a többieknek nyelniük kellett, mondta a tiroli lapnak Strache.

Milos Zeman cseh államfő szeptember közepén találkozott Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltjével. Zeman akkor felvetette, hogy Ausztria tagja lehetne a visegrádi államoknak. Hofer a találkozót követő nyilatkozata szerint arról beszéltek, hogy miként lehetne erősebben hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmük, és hasonló módon látjuk a dolgokat. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. március 23. 11:47
Meg is ertem: ok fizetik Meszarost meg Garancsit, ugy nehez ervelni a lopas ellen, ha egy brancsban vannak velunk. A sogorok fenyevekkel eloznek minket, es ahelyett, hogy egy csomo jo dolgot atvennek toluk, inkabb unortodox modszerekkel ellopjuk az eu penzet. Bravo!
MZ/X
2017. március 23. 11:47
Értsd: Nem kérnek a tagságból, csak teljes jogú, társult résztvevők szeretnének lenni...
áfonya
2017. március 23. 11:47
Nehogy osztán az osztrákok jöjjenek hozzánk mint menekültek.Ferenc Jóska idejében lenézték gyarmatnak csatlósnak nézték MO.Hazánkból kihordták a gabonát húsokat nem véletlen volt az 1848 szabadságharc mert a magyar népet kegyetlen jobbágyság szintjén nyomorgatták.Ugyan úgy akasztották a magyarokat mint a kommunisták.
áfonya
2017. március 23. 11:46
Nem kér nem kér. Akkor minek utánozza le a magyar határzárat ,szárnyas kapujuk nem működik ,húgyos körte még is jó,fogadja csak be a betolakodókat , merkel junker seggét nyalják tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik