Milanović egy időre visszavonul a horvát politikától

2016. szeptember 12. 15:52

Zoran Milanović, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke pártja választási veresége után hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem indul a pártelnöki tisztségért.

2016. szeptember 12. 15:52

Milanović arra kérte az SDP-t: mielőbb tartsanak párton belüli választásokat. A szociáldemokraták statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést. Milanović jelezte, hogy nem kíván részt venni a kampányban, és a pártelnökjelöltekről sem nyilatkozott. A politikus döntését azzal indokolta, hogy az SDP nem szerzett elég mandátumot a kormányalakításhoz, nagykoalícióról pedig szerinte szó sem lehet, mert nincs semmi értelme.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a szavazásra jogosult állampolgároknak csupán a fele járult az urnák elé. Úgy vélte, hogy a társadalom egyfajta változáson megy keresztül, amiért nem a szavazókat hibáztatja, hanem a politikusokat, köztük saját magát is.

„A mi szavazóink kényes növények, elterelheti gondolatukat a választásokról egy szép nap, az eső, egy rosszalló tekintet vagy szó, nem mérnek bennünket egyforma mércével” –vélekedett. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem gratulált a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a győzelemhez, azt mondta: majd csak akkor teszi meg, ha a HDZ elnézést kér tőle a kampányban ellene folytatott rágalmazó hadjáratért, amire azonban nem számít. A választási eredmények százszázalékos feldolgozottsága alapján a HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett vasárnap a 151 tagú törvényhozásban.

Így sem a HDZ, sem az SDP nem tud önállóan kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. Ehhez 76 képviselő támogatására van szükség. A sajtóban már találgatások láttak napvilágot, hogy ki lehet Milanović utódja. Tonino Picula szociáldemokrata EP-képviselőt, Sinisa Hajdas Doncic volt tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális minisztert, valamint Ranko Ostojic volt belügyminiszter említik.

*

Zoran Milanović nagy pillanata volt, amikor a horvát kormányfő a menekültválság kellős közepén a szocdemek egy tavaly szeptemberi, végül elbukott választás előtti kongresszusán elmondott beszédének végén hosszasan Horvátország nevét skandáltatta az őt éltető tömeggel. Előtte arról beszélt, hogy pártjának neve, az SDP valójában nem a szociáldemokrata párt rövidítése, hanem azt jelenti, hogy Hazaszerető és Patrióta Párt.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 20:27
Bukott, nem kicsit, nagyon!
FrNo
2016. szeptember 20. 01:50
Ez a ragyás volt a legnagyobb mocsok a tavalyi migránsőrület idején.
Haka Pc
2016. szeptember 20. 01:50
Na, ez egy igazi féreg.
kispufi
2016. szeptember 20. 01:50
igazi gerinctelen szarházi. ballib politikusi prototípus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik