Jóhírünk odaveszett

2016. augusztus 26. 17:17

Semmi nem terheli meg jobban Németország és a kelet-közép-európai országok viszonyát Angela Merkel menekültpolitikájánál. Elvesztettük a Helmut Kohl által teremtett jóhírünket.

2016. augusztus 26. 17:17
Berthold Kohler
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„A múlt már rég nem bonyolítja annyira Németország Lengyelországhoz és Csehországhoz fűződő viszonyát, mint húsz évvel ezelőtt. A legnagyobb teher ennél sokkal rosszabb: ez ugyanis a jövő. A legtöbb kelet-közép-európai az egyre szorosabb Európai Unióra vonatkozó terveket nem sokkal kevesebb szkepszissel fogadja, mint az angolok.

Persze, a brüsszeli »bürokratauralom« és a Brezsnyev-doktrína közti párhuzam erősen el van túlozva. Mégis azt mutatja, mennyire elterjedt Európa keleti felén annak érzése, hogy ők politikailag idegennek számítanak az EU-ban. Semmi nem erősíti jobban bennük ezt az érzést Merkel menekültpolitikájánál és a migránsok olyan országokba való elosztásának koncepciójánál, amelyek ezt egyáltalán nem is akarják.

Németország ezáltal elvesztette azt a Helmut Kohl által teremtett és sokáig Merkel által is ápolt jó hírnevét, miszerint támogatjuk keleti szomszédjainkat, és közbenjárunk érdekeikért az EU-ban. A Merkel Willkommenpolitikájáért fizetendő magas ár része mostantól az is, hogy csökken a német befolyás keleten.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 23. 20:27
Igen ez így van. Elveszítette a szakképzett és dolgos közép európai polgárokat a lompos, tudatlan, dologtalan csürhéért.
hátakkor
2017. február 15. 16:28
"Wir schaffen das!" Még a "zöld" energiafordulatot se heverték ki. Ami nem zöld, qrva drága, nem műxik és még csak most kezdődik. A 2 millió afrikai meg közel-keleti sem biztos még, hogy óriási lehetőség. Hoznak még havert, ismerőst, családtagot és szaporodnak is. A villanymotor is betesz a csilivili motorgyártásuknak és kész. Persze EU-ban szétterítik, a brutál költségeiket is szétkvótázzák, meg a németek megállnak az EU is megáll. Ha Németország is elnégeresedik, akkor Európa is. Szép munka volt! Szaros Gyuri már nem éri meg munkája gyümölcsét.
OberEnnsinnen
2016. november 16. 11:41
Már a Frankfurter Allgemeine Zeitung is...
3M..
2016. november 16. 11:41
Németország jóhírét Adolf Hitler alapozta meg. Ő vívta ki a német nép tiszteletét más országok előtt azzal, hogy nem nyugodott bele a trianoni igazságtalan békediktátumba.ú Nélküle Németország maradt volna a 20-as években lesajnált, franciák által megalázott másodosztályú nemzet. Így élhettek a világ egyik legmagasabb színvonalán, egészen napjainkig. Nekünk ellenben nem volt egy Führerünk. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik