Czechiára nevezné át magát Csehország

2016. április 15. 08:23

A Czech Republic helyett mostantól a Czechia elnevezést használná a nemzetközi életben Csehország. Régi vita zajlik arrafelé az ország nemzetközi elnevezéséről.

2016. április 15. 08:23

Czechiára nevezné át Csehország nemzetközi Czech Republic (Cseh Köztársaság) elnevezését a cseh külügyminiszter. Lubomir Zaorálek szerint „nem jó, ha egy országnak nincs egy pontosan meghatározott szimbóluma vagy nem tudja megmondani, hogy is hívják őt”. 

A csehek maguk között Ceskónak nevezik országukat, és ehhez a külügyminiszter szerint az angolban a Czechia áll a legközelebb. Milos Zeman cseh elnök már használja is ezt az angol kifejezést nemzetközi útjai során.

Csehország régi nemzetközi elnevezése a Bohemia és annak variánsai, azonban ez a régi, szűkebb cseh területekre vonatkozik, Morvaország és Szilézia nélkül. Csehszlovákia rendszerváltás utáni megszűnése óta vita van Csehországban arról, hogyan is hívják az országot.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2016. május 02. 11:02
köztársaság barátai, demokraták, riadó, ejrópa segícccs!!!
gwrf
2016. április 28. 18:57
olyan nevet szeretnének, amit senki sem tud kiejteni, és hasonlít Csecsenföld (Chechnya) nevére. Jó ötlet.
smarton
2016. április 28. 18:56
Az én szocializációm idején, a múlt század 60-as éveitől mindenki "Cseszkó"-nak mondta Csehszlovákiát. "Cseszkóba megyek", tornacipőért, síelni, stb.
frici8
2016. április 22. 13:46
A Csehország szó többszáz éve használatos a magyar nyelvben (a csehszlovák éveket leszámítva).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik