Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Krausz Ferenc kimondta az igazságot a magyar oktatási rendszerről

2024. május 13. 14:36

Tavaly kapott Nobel-díjat, most a Műegyetem Neumann professzori címét vehette át, a BME hallgatóinak tartott előadásában pedig egy fontos problémáról beszélt.

2024. május 13. 14:36
AGOSTINI, Pierre; L'HUILLIER, Anne; KRAUSZ Ferenc; XVI. KÁROLY GUSZTÁV

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Az ATV cikke alapján Krausz Ferenc a Magyarországon működő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központban (CMF) zajló munkáról beszélt a BME hallgatóinak tartott előadásában, és részletesen kitért a betegségek korai kimutatására irányuló vizsgálatok kifejlesztését célzó munkálatokra is. A tudós, aki az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért kapott tavaly – két francia kollégájával együtt – Nobel-díjat, és aki egyben a központ ügyvezetője és tudományos igazgatója, arról beszélt, hogy

a Health for Hungary – Hungary for Health (H4H) programban egy évtizeden át gyűjtötték a vérmintákat a nagyjából tizenötezer önkéntestől, hogy ilyen módon monitorozzák egészségi állapotukat, annak változásait és az esetleges betegségek kialakulásának nyomait.

Ezt is ajánljuk a témában

Az előadáson az is szóba került, hogy ezzel a módszerrel a rákkutatást is segítik, de a fókuszban nem a daganatos megbetegedések állnak. Elmondta azt is, hogy sok tehetség van Magyarországon is, a Kutatási Kiválósági Tanáccsal pedig, amelynek elnöke, olyan programokon dolgoznak, amelyekkel az ilyen magyar tehetségeket hozhatják vissza, amennyiben külföldre mentek. Hozzátette azt is, hogy nem az a probléma, ha a kutatók elmennek hazánkból, elvégre külföldön is remek tapasztalatokat szerezhetnek. Ami fontos, az az, hogy ezek a tehetséges kutatók később vissza is jöjjenek. Főleg, hogy hazánkban is vannak olyan projektek, amelyekkel ugyanolyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön.

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2024. május 13. 19:29
'Horst_Tappertkarakter-2 2024. május 13. 16:41 • Szerkesztve Látom, Karikó munkásságához viszont értesz, hogy így en bloc "egyébként ártalmas" minősítéssel látod el az mRNS technológiát...' --- Te barom, talán megemlítettem volna Karikó nevét? Karikó módszerét egyébként nem használták fel az mRNS vakcina előállítására (a Nobel-díjat inkább valamiféle mRNS reklámként osztották ki számukra), de te csak mondd a magadét seggfej.
troppauer-humer
2024. május 13. 18:47
T. Mandiner! A cikkben egy qrva szó nem esik a magyar oktatásról, pláne nem az oktatási rendszerről, kérem tisztelettel. Nem lehetne normális címekkel dolgozni? Legalább néha-néha?
2024. május 13. 16:37 Szerkesztve
Hümm. Minden tiszteletem Krausz úré. Bárhogy fogalmazunk, megkerülhetetlen tény, hogy a 2010-es államcsőd közeli helyzetet és az IMF-et úgy kerülhettük el, hogy a humán szférából kellett kivonni súlyos milliárdokat, így az oktatás, az egészségügy került olyan helyzetbe, amilyenben van. Ezen sajnos tovább rontott a pandémia, az energiaválság és a háború. Van min dolgozni, mindezzel együtt az ország független tudott maradni, a fogyasztás és a gazdaság nem dőlt be. Jelen helyzetben már ez is csoda. Ha megússzuk a háborút, ki fogunk jönni ebből a kátyúból is, bármennyire visong a mocsár!
bazilka
2024. május 13. 15:26
tudom, hogy ez a mandiner, de jó lett volna, ha pontosan fogalmaznak annak kapcsán, hpgy pontosan mit is mondott korábban ugyani elmondta, hogy van azért bőven gond az oktatási rendszerben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!