Tisztújító kongresszust tartott a Fidelitas – Farkas Dániel lett a szervezet új elnöke

2022. december 03. 20:28

A kongresszus egyhangúlag választotta meg az új elnökséget. Az eseményen a küldöttek mellett számos politikus, országgyűlési képviselő és szakértő is részt vett. Tudósításunk!

2022. december 03. 20:28
null
Krupincza Mariann

A Fidelitas szombati Tisztújító Kongresszusának az MVM Dome adott otthont. Az esemény apropója, hogy mint arról a Mandiner is beszámolt, Illés Boglárka, a Fidesz ifjúsági szervezetének jelenlegi vezetője távozik pozíciójáról. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Illés Boglárka: A feladatunk nem lehet más, mint a békéhez vezető út megtalálása

A szervezet távozó elnöke köszöntőjét Orbán Viktor miniszterelnök április 3-án elhangzott szavaival kezdte: „egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még soha sem néztünk ki ilyen jól” – fogalmazott. Ezután rámutatott, hogy az elmúlt 26 év bizonyíték arra, hogy a politikai ifjúsági szervezetek világában „25 év felett is van élet, sőt csak igazán akkor kezdődik. (...) Ez idő alatt

– húzta alá.

Az országgyűlési képviselő beszédében kitért a szomszédunkban dúló háborúra is. Hangsúlyozta, hogy „a feladatunk nem lehet más, mint a békéhez vezető út megtalálása és a közigazgatási határainkon túl élő magyarok megsegítése, támogatása.”  A leköszönő elnök beszéde végén jó munkát kívánt Farkas Dánielnek, és a következő elnökségnek.

Nyitrai Zsolt: Mára a Fidelitas egy megkerülhetetlen közösség a hazai közéletben

Illés Boglárkát követően Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, az első vidéki Fidelitas-csoport alapítója vette át a szót. Nyitrai rámutatott, hogy bár sokan azt állítják, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, valójában ez nem így van: „a Fideszt nagyon sok 18 és 30 év közötti támogatja aktívan és tevőlegesen is.

A miniszterelnöki főtanácsadó arra is kitért, hogy „a fiatalok akkor járnak jól, hogyha a Fidesz vezeti az országot és ha a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják”. Beszéde végén Nyitrai Zsolt megköszönte Illés Boglárka elnökként végzett munkáját. 

Böröcz László: A Fidelitas célja mindig is a közösség építése volt

Böröcz László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő négy éven keresztül töltötte be a Fidelitas elnöki tisztségét. Három éve, pár hónappal a koronavírus-járvány kitörtése előtt adta át a stafétát Illés Boglárkának. Böröcz ennek kapcsán felidézte, hogy a Fidelitas közössége ezt a kihívást is eredményesen vette.

Beszédében rámutatott, hogy

Ezért tudott más lenni. Talpon maradni” – fogalmazott.

Szentkirályi Alexandra: A tettrekészségben és az értékteremtésben látom a Fidelitas erősségét

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő és Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára videóüzenetet küldött a kongresszus résztvevőinek. Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő rámutatott, hogy

Különösen fontos ez egy olyan közösségen belül, ahol összeköt minket az az értékrendszer, amely alapját adja a kormány munkájának, de alapját és stabil hátterét jelenti a magyarságnak is”. Szentkirályi arra is kitért: „a közéleti érdeklődés, a tettrekészség fontos erőforrás, valamint  értékteremtés, én ebben látom a Fidelitas nagy erősségét.”

Ágh Péter: Jót és maradandót kell alkotni

Ágh Péter, a Fidelitas korábbi elnöke, államtitkár és országgyűlési képviselő üzenetében úgy fogalmazott: „jó látni, hogy a Fidelitas újabb és újabb nemzedékeknek jelent közösséget: olyan közösséget, amelyet a haza szeretete erősít”. A politikus megköszönte a szervezet 2022-es helytállását, valamint Illés Boglárka elmúlt hároméves munkáját is.

– mutatott rá, valamint ő is sok sikert kívánt az új elnökségnek és az egész közösségnek.

Koncz Zsófia: Ha a fidelitasosokhoz jövök, akkor mindig hazajövök

Koncz Zsófia, miniszterhelyettes felszólalását kezdve úgy fogalmazott: „ha a fidelitasosokhoz jövök, akkor mindig hazajövök”. Majd elmondta, hogy bár még csak 32 éves, már 17 éve az élete része a szervezet. Rámutatott, hogy a magyar közéletben és a fiatalokat érintő közéletben is az állandósághoz hozzátartozik a Fidelitas.

A politikus hangsúlyozta, hogy

a Fidelitas egy olyan közösség, amihez jó tartozni.

„Hihetetlen területeit nyitja ki a világnak, a magyar közéletnek, hogy egy ilyen közösséggel lehet találkozni. (...) Nagyon sok oka van tehát annak, amiért érdemes fidelitasosnak lenni” – szögezte le Koncz.

Schmidt Mária: Bízom a fiatalokban, mindig is nagyon jól helytálltak

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is részt vett a Fidelitas tisztújító kongresszusán. Lapunknak a nyílt ülést követően azt nyilatkozta, hogy körülbelül 200 ezer fiatal már elhunyt mind orosz, mind ukrán oldalon. „Ez szörnyű nagy tragédia mindkét ország és Európa számára is” – jelentette ki Schmidt Mária. Majd leszögezte, hogy mielőbb megállapodásra kell jutni és véget kell vetni ennek a háborúnak, mert az eszkaláció veszélye mindig a fejünk felett van. „Csak reménykedni lehet abban, hogy Európa megússza egy kiszélesedő háború nélkül” – fűzte hozzá.

Schmidt elmondta, hogy nem gondolná, hogy az amerikai félidős választások hatással lennének erre a háborúra. A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy véli, az amerikai külpolitikai elit tagjai elszántak abban, hogy Oroszországot valamilyen formában Amerika képére formálják. Az Európai Unió vezetése az amerikai érdekek képviseletével foglalkozik ahelyett, hogy az európait képviselné – hívta fel a figyelmet. “Az emberek Európában is rá fognak jönni, hogy súlyos árat kell fizetniük ezért a háborúért, és fel fogják tenni maguknak a kérdést, hogy megéri-e “ – folytatta. Megéri-e az az áldozat, amit személyesen nekik kell hozniuk? Milyen pozitív kimenetele lesz a háborúnak? – sorolta a felmerülő további kérdéseket a főigazgató.

„Úgy látom, az európai vezetők el fogják veszteni az emberek bizalmát, mert egyre több olyan intézkedést hoznak, amelyek megalapozottsága kérdéses és a működőképessége nincs bizonyítva. Erre példa az elektromos autók használata. Svájcban nemrég felmerült, hogy betiltsák ezeknek a járműveknek a használatát, hogy takarékoskodjanak az elektoromos árammal. Most akkor ez hogy van? Menjünk az elektromos autók irányába, de közben az árammal takarékoskodjunk? Ez olyan, mint amiben a szocializmus idején éltünk. A papír mindent elbírt, csak az élet mást hozott” – mutatott rá a történész.

Schmidt ezután kifejtette : „szeretnénk olyan európai uniós vezetőket, akik a reálpolitika talaján állnak és a realitások figyelembevételével hozzák meg döntéseiket”. A Terror Háza Múzeum főigazgatója a fiataloktól azt kéri, hogy vegyék fel angolul is vitát a különböző platformokon és eszközökkel, hiszen békés, prosperáló jövőben érdekeltek. „Bízom a fiatalokban, mindig is nagyon jól helytálltak” – zárta gondolait Schmidt Mária.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is részt vett a Fidelitas tisztújító kongresszusán. Lapunknak a nyílt ülést követően azt nyilatkozta, hogy körülbelül 200 ezer fiatal már elhunyt mind orosz, mind ukrán oldalon. – jelentette ki Schmidt Mária. Majd leszögezte, hogy mielőbb megállapodásra kell jutni és véget kell vetni ennek a háborúnak, mert az eszkaláció veszélye mindig a fejünk felett van. – fűzte hozzá. Schmidt elmondta, hogy nem gondolná, hogy az amerikai félidős választások hatással lennének erre a háborúra. A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy véli, az amerikai külpolitikai elit tagjai elszántak abban, hogy Oroszországot valamilyen formában Amerika képére formálják. Az Európai Unió vezetése az amerikai érdekek képviseletével foglalkozik ahelyett, hogy az európait képviselné – hívta fel a figyelmet. – folytatta. Megéri-e az az áldozat, amit személyesen nekik kell hozniuk? Milyen pozitív kimenetele lesz a háborúnak? – sorolta a felmerülő további kérdéseket a főigazgató. – mutatott rá a történész. Schmidt ezután kifejtette : – zárta gondolait Schmidt Mária.

Georg Spöttle: Magyarország a béke és a normalitás szigete

A biztonságpolitikai szakértő is jelen volt a Fidelitas szombati rendezvényén. A szakértő elmondta, örömmel fogadta el a Fidelitas kongresszusának meghívását, hiszen nem egyszer volt módja „küzdeni” a fidelitasosokkal a polgári kormány fennmaradásáért.

Georg Spöttle beszédében többek között arról is beszélt, hogy

Magyarország nemcsak a béke, hanem a normalitás szigete is.

A Fidelitas idehaza megmutatja, hogy „a politika lehet vidám és vicces is. Nyugat-Európában ezek az ifjúsági szervezetek eltűntek vagy beleolvadtak ebbe a balliberális masszába” – mondta el Georg Spöttle.

A zárt ülést megelőzőn Tóth Réka Kamilla, alelnökjelölt ismertette az Angyalszárny című jótékonysági akció részleteit, amelyekkel a Fidelitas hátrányos helyzetű családok karácsonyát szeretné boldogabbá és meghitté tenni.

Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke

A Fidelitas kongresszusának zárt ülését és a külföldi partnerszervezetek felszólalásait követően eredményt hirdettek.

A küldöttek egyhangúlag, 108 szavazattal elnöknek választották Farkas Dánielt.

Alelnökei: Bíró Marcell, Hack Angelika, Kálmánczi Miklós, Kozma Dávid, Kupcsok Péter, Mohácsy István és Tóth Réka Kamilla lettek.

***

Nyitókép: Fidelitas-Facebook-oldala

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. december 04. 09:47
No,ők aztán végképp bemocskolnak az árnyék kormány tagjainak. . Reszkess Klara Dobreva komenista RIBANC!
soproni
2022. december 04. 04:55
Ez a sok ballibsi köcsög hogyan keveredett ide?
Namond
2022. december 04. 00:07
Farkas Dániel ugye nem a kupec Flóri fia? Nagyon fel van dicsérve Farkas Dániel lova, a cikk szavai szerint minden lovasiskolai és díj ugrató díjat begyűjtött közel és távol. Kár, hogy egy versenyről sem hallottam hol ez a Fidelitasz nevű paripa indult.
Tommaso
2022. december 03. 22:32
"A kongresszus egyhangúlag választotta meg az új elnökséget." Hát persze. Hiszen a diktatúrákban és a diktatórikus pátokban nincs többesélyes verseny. Hová is vezetne az?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!