Elfajult az ellenzéki belharc Jászberényben, bomolhat az önkormányzat

2022. szeptember 19. 12:00

Ha Gyurcsány nem inti le a DK-s expolgármestert, akkor annak javaslatára napokon belül feloszlathatják Jászberény jobbikos vezetésű önkormányzatát.

2022. szeptember 19. 12:00
null
Joó István
Joó István

Gedei József volt DK-s polgármester fel akarja oszlatni a képviselőtestületet, elvben mindenki csatlakozott indítványához, majd Gedei és a központi DK közös közleményben adott kiskaput a jobbikos Budai Lóránt polgármesternek, aki azonban ezzel nem élt. Követhetetlenné és nevetségessé kezd válni a jászberényi politikai élet a jobbikos polgármester alatt.

A végkifejletig még nem jutott el amúgy a sztori: másfél hete Gedei József DK-s önkormányzati képviselő – aki ez év elején nemcsak alpolgármesteri székéből állt fel, hanem az ellenzéki koalíciót is odahagyta – előterjesztést tett a jászberényi képviselőtestület feloszlatására.

Minden helyi politikai erő és maga Budai Lóránt jobbikos polgármester is úgy nyilatkozott, támogatja az oszlatást, ami szerdán lett volna esedékes. Ám Gedei József és a DK két napja váratlanul meglebegtette egy közleményben: visszavonják az előterjesztést, ha a polgármester elfogadja Gedei feltételeit. A helyi DK-s követelések lényege az volt, hogy Budai Lóránt jelentse ki: változtat politikáján és a város érdekében politizál végre. Bármit is jelentsen ez.

Tényleg egységben van a helyi és az országos DK?

A jobbikos polgármester nem ment bele az arcvesztésbe. Kijelentette a Magyar Narancsnak magyarázatként: eddig is a város érdekében működött, hozzátéve, inkább vár az országos DK végleges döntésére, hogy mi legyen az előterjesztéssel. Neki ugyanis az a gyanúja, hogy a központi DK nem ért egyet Gedei oszlatási szándékával.

Érdekes Budai Lóránt hezitálása az oszlatást illetően, mert másfél éve maga akarta feloszlatni a képviselőtestületet, amelyben kisebbségi helyzetben kényszerül kormányozni Jászberényt; akkor ezt a Fidesz akadályozta meg. A három év során többször is hangoztatott hasonlót, bírálván a testületet.

Mindenesetre Budai a Gedeinek szóló, a balliberális sajtóban tett legújabb reagálásával pillanatnyilag úgy tűnik, ha Gedei kitart,

az eredeti, sürgősségi oszlató javaslat akár szerdán a testület elé kerülhet, és sikerrel is járhat,

ugyanis Budai Lóránt szinte kezdettől kisebbségben kormányoz, márpedig egy képviselőtestület feloszlatásához egyszerű többség kell.

Három éve gondban a jobbikos polgármester 

A 2019-es helyhatósági választási kampányban a helyi egyesült ellenzék – Jobbik, MSZP, DK, Momentum – jobbikos polgármesterjelöltben egyezett meg. A DK eredeti favoritja, Gedei József (aki 2006-2010 között már volt Jászberény első embere) azért járult hozzá visszalépéséhez és Budai indításához, mert a pártok közötti egyezkedés tartalmazta, hogy cserébe a DK-gesztusért, a 2022-es országgyűlési választáson a Jobbik Gedeit támogatja majd. Budai akkor győzött, de az ellenzéki előválasztáson tavaly egy MSZP-s jelöltet támogatott nyíltan. Ez nem csoda, hiszen Gedei József egy Fidesz-érából rájuk maradt rendezvényközpont-építés – Malom-projekt – során bírálta Budai Lórántot és fő baloldali riválisát, Balogh Béla MSZP-s alpolgármestert a projekt hibás menedzseléséért.

Visszatérve a ’19-es helyhatósági választáshoz: a 15 fős testületben Budai Lórántnak és az akkor még együtt mozgó ellenzéknek nem lett többsége, 7:7-es patthelyzet alakult ki a Fidesszel, ám kezdetben a Mi Hazánk egyetlen képviselője többségében velük szavazott. Ez hamar változott,

előbb a Toroczkai-párti, utóbb a Gyurcsány-párti képviselő farcolt le az ellenzéki együttműködésből.

Közben Budai Lórántnak át kellett élnie a város előtt azt a szégyent, hogy nem tudta kivinni a Malom-projektet. Mintegy 800 millió forintot kellett visszafizetnie a pályáztatónak. Ráadásul bent ragadt az a 300 millió forint is, amelyet érthetetlen módon nem sokkal a szerződésbontás előtt adtak oda a késlekedést, hibás teljesítéseket, szerződésszegést produkáló kivitelezőnek.

Az újabb feloszlatási mizériát tekintve fölmerül a kérdés, Gedei és a központi DK miért bocsátott ki olyan közleményt, hogy Budai deklarált jófiúvá válása esetén eláll az oszlatási indítványtól. Budai szerint tehát a központi DK felülírta helyi embere, Gedei szándékát. Ezzel egybevág, hogy a fáma szerint a szocialista alpolgármester és esetleg maga a polgármester fölkereste Gyurcsány Ferencet, a DK pártelnökét, hogy megfúrják Gedei József akcióját. Ezt azonban nem tudtuk lecsekkolni Budai Lórántnál, aki nem reagált a Mandiner megkeresésére.

Akár úgy is tűnhet különben, hogy csak egy ravasz csel volt a feltételekhez kötött elállás az oszlatás-kezdeményezéstől, mivel a DK ezzel csak még inkább bele akarja hajszolni a jobbikos városvezetőt abba, hogy belemenjen az oszlatásba. Ez esetben akár teljesülhetne

a DK stratégiai szándéka: ledarálni az MSZP-t és a Jobbikot országszerte.

Kérdés, helyben ezt a célt akár úgy is elérnék-e, hogy a Fidesz listája és polgármester-jelöltje győz az időközin. A „daráláshoz” mindenesetre passzol a „jászberényi ábra”, hiszen ott a mérsékelten felkészült jobbikos polgármester közismerten MSZP-s alpolgármesterére, Balogh Bélára hallgat, vagyis a városban pont szocialista-jobbikos irányítás van.

Fidesz: Sürgősen szavazni kell az oszlatásról!

A helyi Fidesz álláspontja jól tükröződik Pócs János egyéni országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) Facebook-nyilatkozatában. A politikus leszögezte: a kormánypárt helyben is kizárja az alkut Gyurcsány embereivel. Ám azt is értésre adta, hogy ha mindenki oszlatni akar, és Budai több alkalommal is felszólította a Fideszt, hogy legyen bátor és szavazza meg az oszlatást, akkor a jobboldali kormányerő helyben kész támogatni, hogy az indítvány sürgősséggel valósuljon meg. Hiszen a város elemi érdeke a berényi válságfolyamat mielőbbi lezárása.

 

Nyitókép: Melocco Miklós Lél-szobra a jászberényi városháza előtt. (Ficsor Márton felvétele)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. szeptember 19. 14:15
Több mint 2,5 éve rohad
Rocktoberi
2022. szeptember 19. 13:51
Dolgos hétköznapok a moslékkoalícióban. 955. rész.
Emery4919
2022. szeptember 19. 13:48
Ez most egy vicc?
egonlerch
2022. szeptember 19. 12:48
Egy tradícionális nép, a jászok,hogy tűrnek meg egy ilyen moslékot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!