Durvul a migrációs nyomás: 2016 óta most volt a legtöbb illegális határátlépő

2022. április 19. 14:32

Mindezt úgy, hogy a jelentés szerint az ukrajnai háború elől menekülőket nem is számolták még.

2022. április 19. 14:32
null

Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta – írta a varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kedden közzétett jelentésében.

A jelentéshez kapcsolódó sajtóközlemény szerint az ukrajnai háború elől menekülők nem szerepelnek az észlelt határsértésekről szóló számadatokban. A Frontex számításai azt mutatják, hogy 2022 januárja és márciusa között több, mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok, 57 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában.

A múlt hónapban tavaly márciushoz képest mintegy 30 százalékkal emelkedett a határsértések száma.

A migrációs nyomás, a Nyugat-Balkánon kialakult útvonalon volt a legnagyobb, itt észlelték az összes illegális határátlépés közel felét. A határsértők többsége szíriai és afgán állampolgár volt. A Földközi-tenger keleti medencéjében a január és március közötti időszakban, több mint kétszeresére, valamivel több, mint 7000-re nőtt az illegális belépések száma, a tavaly ugyanezen időszakban mért adatokhoz képest. A legtöbb határsértést Cipruson jegyezték fel, az illegális migránsok javarészt Kongóból és Nigériából érkeztek.  A nyugat-afrikai útvonalon az első negyedévben 70 százalékkal több határsértést észleltek a hatóságok, s mintegy 5850-re emelkedett az incidensek száma.

A határsértők főként marokkóiak és guineaiak voltak.

A La Manche csatornán az Egyesült Királyság felé átkelni próbáló illegális migránsok száma idén csaknem megháromszorozódott, és meghaladta a 8900-at. A migránsok valamivel több, mint felét a hatóságok megakadályozták az átkelésben – közölte jelentésében a Frontex.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Ángel Medina G.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2022. április 19. 17:09
Ki van ez találva. Az ezért felős NGO-k most ezerrel tolják a szír és afgán agysebészeknek, hogy most kell menni, hátha megoszlik a figyelem és az erő a határainkon....
Monstro
2022. április 19. 17:06
Nem értem, minek írtok ilyen álproblémákról, nincs nekünk elég igazi? Gurmai Zitát pl. nem locsolták meg a zátévében.
Ízisz
2022. április 19. 17:03
Z sorosgyurka beengedett már a házába migránsokat??? Kicsit fiatalodna tőlük...
huda
2022. április 19. 16:51
"Idézet " Ezek az emberek nem a háború elöl menekülnek ,ezek ők maguk a háború !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!