Holokauszttúlélők is tiltakoznak Beata Szydło auschwitzi múzeumi kinevezése miatt

2021. május 03. 15:53

Egy negyedik tanácstag is lemondott tisztségéről, miután a Jog és Igazságosság Párt politikusát kinevezték az Auschwitz Múzeum szakmai tanácsadó testületébe.

2021. május 03. 15:53
null

Nyílt levélben tiltakoztak az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor egykori foglyainak leszármazottai és egy 99 éves holokauszttúlélő Beata Szydło (PiS) korábbi lengyel miniszterelnök Auschwitz Múzeum szakmai tanácsadó testületébe történt kinevezése ellen – adta hírül az Onet nevű lengyel lap.

Az Onetre hivatkozva a The Times of Israel című lap is hírt adott arról, hogy tovább dagad a botrány Beata Szydlo korábbi lengyel miniszterelnöknek a múzeumi testületbe való áprilisi kinevezése óta, amikor is a kilenc fős testület három tagja azonnal lemondott. Okként azzal szolgáltak, hogy a politikus miniszterként „nyiltan kokettált fasiszta csoportokkal”

„Emlékszünk a menekülteket kizáró kijelentésekre, a holokausztkutatók eredményeinek aláásására, a nyíltan fasiszta szervezetek megtűrésére és végül az Európai Unió szövetségének tagadására” – írták a Morawieckinek címzett nyílt levélben. 

Pilecki önként jelentkezett auschwitzi fogolynak majd egyike volt az ott történt atrocitásokról szóló jelentések megfogalmazóinak. A kommunisták a háború után kirakatperben kínozták meg és végezték ki Sztálin parancsára. 

Piotr Glinski kulturális miniszter, aki Szydlót a tanácsba kinevezte úgy véli, hogy megtiszteltetés a múzeum számára, hogy Szydlo is szerepel a tanácsban, és elmondta, hogy a lemondások azzal fenyegetnek, hogy „átpolitizálják a vitát a vértanúság legfontosabb múzeuma körül, amely a világörökség része”.

A korábbi miniszterelnökasszony most a Jog és Igazságosság párt Európai Parlamentbe delegált frakciójának tagja.

A politikusasszony korábban néprajzot és történelmet tanult, és maga is Oswiecim területéről származik, abból a lengyel városból, ahol a haláltábor helye található.

Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2021. május 03. 23:32
Pilecki forog a sírjában, hogy a leszármazottai átjátszanák Lengyelországot a négereknek.
Biivisz
2021. május 03. 21:43
"Emlékszünk a menekülteket kizáró kijelentésekre ..." Na, úgy tűnik, Lengyelországban is a hülyezsidók uralják a helyi zsidó közéletet. Akik azt hiszik, hogy Dzsordzsibá seggébe bújva megúszhatják a következő - a muszlim "menekült" "filantrópia" talaján szárba szökkenő -holokausztot.
Akitlosz
2021. május 03. 20:15
Ha túl fogja élni a Mandiner az utolsó holokauszttúlélőt, akkor biztosan meg fogja írni. Azt is.
Akitlosz
2021. május 03. 20:09
A holokauszttúlélők sohasem fogynak el, mert még az ükonoikáiknak az ükonáki is holokausztűlélők lesznek. Amíg lehet ezért "kártérítést" kicsikarni bárkiből, addig marad ez az ipar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!