XXI. Század Intézet: Működik a visegrádiak receptje a válság ellen

2020. május 12. 14:29

A vírus megjelenését követően azonnal megkezdték az intézkedések bevezetését.

2020. május 12. 14:29

A politikatudományi műhely hétfői tanulmányában azt írja, hogy miközben a koronavírus egész Európában komoly erőpróba elé állította a kormányokat, a Visegrádi Együttműködés tagállamai sikeresen vették fel a harcot a járvánnyal. A Csehországból, Lengyelországból, Magyarországból és Szlovákiából álló V4-ek a folyamatos együttműködésnek, valamint az időben meghozott, határozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sokkal eredményesebben tudtak reagálni a COVID-19 okozta egészségügyi válságra, mint a nyugat-európai országok. Mindemellett az időközben életre hívott gazdasági mentőcsomagok jelentős segítséget nyújtanak számukra a járvány által előidézett gazdasági válság leküzdésében – közli az elemzés.

Alacsony számú megbetegedés

Hangsúlyozzák, hogy a V4-ek országai közül a lakosságszám arányában a legtöbb megbetegedést Csehországban regisztrálták, ahol százezer lakosra 80,3 koronavírusos eset jut, míg Lengyelországban ugyanannyi lakosra számítva ez a szám a fele. A legkevesebb megbetegedést Magyarországon (31,7 fő), illetve Szlovákiában (29,1 fő) regisztrálták százezer lakosra vetítve – írják.

Egyeztetés, együttműködés

Az intézet szerint fontos kiemelni, hogy az országok közti kapcsolatot az elmúlt hónapokban is a folyamatos egyeztetések és együttműködések jellemezték. Jó példa erre többek között, hogy a járvány ideje alatt az ingázók esetében – a határok lezárása ellenére – továbbra is megengedett volt a munkavégzés céljából történő határátlépés a szlovák–magyar határon. Az együttműködés sikerességét bizonyítja az is, hogy a V4-ek országai nemrég közösen, 3 millió euróval járultak hozzá a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez. Amellett tehát, hogy a V4-ek országai egyenként is jól szerepelnek a koronavírus elleni küzdelemben, egymást segítve is arra törekednek, hogy a régió országai a lehető leghamarabb leküzdjék a járvány okozta válságot – írja elemzésében a XXI. Század Intézet.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holder
2020. május 12. 15:53
A Mandiner remélem lehozza az azóta megjelent a Századvég tanulmányát is, melyből kiderül, hogy: A vírus megjelenésével EGYIDŐBEN megkezdték az intézkedések bevezetését. A politikatudományi műhely mai tanulmányában azt írja, hogy miközben a koronavírus egész Európában komoly erőpróba elé állította a kormányokat, a Visegrádi Együttműködés tagállamai a LEGSIKERESEBBEN vették fel a harcot a járvánnyal. Holnap pedig remélem mar az Alapjogokért Központ írását is olvashatjuk a Mandineren: Már a vírus megjelenését MEGELŐZŐEN megkezdték az intézkedések bevezetését. A politikatudományi műhely szerdai tanulmányában azt írja, hogy miközben a koronavírus egész Európában komoly erőpróba elé állította a kormányokat, a Visegrádi Együttműködés tagállamai LEGYŐZTÉK a járványt.
I.E.D.
2020. május 12. 15:08
A válság igazából még el sem kezdődött...korai még a nagy arc.
Emmanuel Goldstein
2020. május 12. 14:34
Ugyanebben a számban azt is írják, hogy Orbán Viktor beszédeinek olvasása megfiatalítja a bőrt, potenssé tesz és védettséget ad a vírus ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!