A katalánok mellett kiálló vajdasági szervezeteket fenyegettek meg szerb nacionalisták

2017. október 04. 13:44

A vasárnapi katalán népszavazás után vetette fel néhány vajdasági szervezet az autonómia kérdését, ez viszont kiváltotta a szerb nacionalisták dühét – jelentette a Szabad Európa Rádió balkáni irodája szerdán.

2017. október 04. 13:44

Néhány vajdasági szervezet kiállt a vasárnapi katalán népszavazás mellett, és felvetette az autonómia kérdését Szerbia északi tartományában, ez viszont kiváltotta a szerb nacionalisták dühét – közölte szerdán a Szabad Európa Rádió balkáni irodája.

Vasárnap több vajdasági városban is katalán zászlókat helyeztek ki a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) irodáinak épületeire, és több falra is a Vajdaság=Katalónia feliratot fújták rá festékkel. Nenad Canak, a három parlamenti képviselővel rendelkező LSV elnöke a helyszínen támogatta a függetlenségi népszavazást, és tárgyalt a katalán parlament elnökével. 

A szerb nacionalisták azonban nem nézték jó szemmel a vajdasági autonómiatörekvések szószólójaként ismert Canak ténykedését, Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke például a Twitteren arra utalt, hogy meg kellene verni az LSV elnökét, még mielőtt Canak a Vajdaságban hasonló helyzetet idézne elő, mint ami Katalóniában tapasztalható. „A katalán és a vajdasági zászlók felhúzásával Canak nyíltan mutogatja céljait, nekünk is meg kellene mutatnunk neki, mit akarunk, hogy észhez térjen” – írta Seselj. 

A feszültségek miatt a Vajdasági Párt, a Vajdasági Klub és néhány civil szervezet lemondta a csütörtökre tervezett felvonulását, amellyel az ellen tiltakoztak volna, hogy 29 évvel ezelőtt egy alkotmánymódosítással megszűnt a Vajdaság addigi, széles körű autonómiája. A tiltakozó felvonulást az utóbbi években mindig megszervezték, most viszont a rendőrség javaslatára elhalasztották.

A szerbiai pártok többsége a spanyol kormány mellett állt ki, és nem támogatta a katalán függetlenségi referendumot.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berendel
2017. október 04. 19:04
Kicsit zavarban vagyok. A magyar kormánytól azt halljuk, hogy a szerbek kisebbségpolitikája példaértékű a Vajdaságban és ezért támogatjuk Szerbia mielőbbi EU csatlakozását. Most pedig kiderül, hogy évente vonulást szerveznek a megvolt, de elvett autonomiáért. Morvai Krisztináék szintén nemrég forgattak a 80%-ban magyar Zentán és bemutatták, hogy a közhivatalok csak szerbül tudnak és az emberek félnek magyur beszélni. Hol itt a példaérték?
Szívemből magyar
2017. október 04. 16:55
A baráti Szerbia...
Tiszafa
2017. október 04. 14:41
Nem hiszem, hogy ez a katalán zászló kihelyezése okos és megfontolt húzás lett volna a vajdasági szervezet vezetőitől. Tűzre olajat mi? Azért kíváncsi lennék, hogy hányadik pálinka után történt meg a dolog? Mert akkor már az ember rohadtul bátor, meg hülye is.
luga
2017. október 04. 14:17
A szerbek is félnek, hogy a lopott holmit vissza kellene adni. Ha már azt elvették tőlük, ami az övék volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!