Szijjártó személyi cseréket javasol az uniós intézmények élén

2016. június 27. 17:23

A brit EU-népszavazás eredménye miatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai uniós intézmények vezetésében személyi cserékre van szükség, ugyanis a kudarchoz vezető politikát nem szabad folytatni. Ezek a szavak egy olyan varsói diplomáciai megbeszélésen hangzottak el, ahol a berlini egyeztetésre nem meghívott uniós tagállamok külügyi vezetése találkozott.

2016. június 27. 17:23

Teljesen legitimek azok a felvetések, melyek szerint az európai uniós intézményeknek személyi konzekvenciákat kell levonniuk a brit népszavazás után – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban, miután részt vett tíz európai uniós tagország diplomáciai vezetőinek találkozóján.

A népszavazás eredménye „kudarc”, „kifejezetten kedvezőtlen fejlemény” az Európai Unió szempontjából - értékelte a magyar külügyminiszter. Hozzátette: a brit kormány már meghozta a személyi felelősségre vonatkozó következtetéseket, ezzel szemben „az Európai Unió intézményei személyi konzekvenciákat mindeddig nem vontak le”.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn tett prágai kijelentésére utalva a magyar diplomácia vezetője elmondta: „teljesen legitimnek” tartja azokat a követelményeket, melyek az utóbbi napokban megjelentek, és amelyek az európai uniós intézmények részéről a személyi konzekvenciák levonására vonatkoznak. 

„Komoly problémának” találta Szijjártó Péter azt, hogy a brit kilépés „nem abba az irányba indította el az európai vezetők gondolkodását, hogy mit kellene megváltoztatni”. „Teljesen helytelen és tévedésen alapuló iránynak” minősítette azt, hogy az európai intézmények a brit népszavazás után „a korábbi kudarchoz vezető politikát akarják még inkább aktivizálni”.

A varsói megbeszélés tartalma iránt érdeklődő kérdésre válaszolva úgy értékelte: ez „hasznos tanácskozás”  volt, amely során „sok közös nevezőre” jutottak, bár volt sok olyan kérdés,  amiben csak a csoport egy része értett egyet. „Ez a konzultációk ilyen fázisában még természetes” – fűzte hozzá.

„Ebben a helyzetben, amikor az EU járatlan útra kell, hogy rálépjen - hiszen a jelenlévők közül távozni senki nem akar az EU-ból - nagyon fontos, hogy minél többet konzultáljunk” - fejtette ki  Szijjártó Péter.

A lengyel külügyminiszter által kezdeményezett varsói megbeszélésre azoknak az európai uniós tagországoknak a diplomáciai vezetőit hívták meg, amelyek nem vettek részt a hat alapító tagállam szombati berlini külügyminiszteri megbeszélésén. Jelen volt a bolgár, a görög és a román külügyminiszter, valamint David Lidington, a brit külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára, továbbá Ausztria, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia külügyi államtitkárai, illetve magas rangú hivatalnokai.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2016. június 28. 12:47
Direkt nem értjük ? Az EU vezetők (főleg a Bizottság) és intézmények bírálata, nem egyenlő az EU "szétverésével". Egy szervezet, nem választott, hanem kijelölt tisztségviselők bírálata ne legyen tilos ! Főként, ha olyan döntéseket hoznak, melyek az alapdokumentumokban nincsenek tételesen kidolgozva !
Tintamin
2016. június 28. 12:10
Mindekozben az MNB-nel tovabb lopnak: http://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2016/06/28/szazmilliokat_koltottek_az_mnb-s_kuriara/
Nemoda Buda
2016. június 28. 11:58
Csak nem bír ez a hólyag csendben maradni ! A brexithez vezető úton a fideszbandának is szerepe volt, most akkor testületi álláspontot képvisel ez a barm, azaz eltűnnek már vége ? Mert akkor megkövetem, meg én !
kurbitalis
2016. június 28. 11:51
https://www.youtube.com/watch?v=WpSe3n-5bNQ Nincs kizárva, hogy szétesik az Európai Unió - szögezte le az Országgyűlés elnöke az Echo Televízió Heti mérleg című műsorában. Kövér László szerint most még fontosabb, hogy a bent maradtak közül, akik nem értenek egyet a brüsszeli politikával, egyértelmű jelzést küldjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!