Újra aggódik Magyarországért a nyugati liberális sajtó

2015. december 19. 14:39

A Veszélyeztetett Kelet című kommentárban a Süddeutsche Zeitung arról ír: Lengyelországban a konzervatív kormány megpróbálja végrehajtani mindazt, amit a konzervatívok Magyarországon már megcsináltak. Brüsszelben és nyugat-európai fővárosokban meg is jelent az aggodalom, hogy Lengyelország a magyar modellt utánozza, de ez nem sikerül majd, mert „a magyar modell a maga nemében egyedülálló”. Az Standard arról ír: aki Magyarországon „morog”, az számolhat a kormány haragjával.

2015. december 19. 14:39

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap a lengyel kormány tevékenységével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal szombati számában.

A Veszélyeztetett Kelet című kommentárban a szerző, Cathrin Kahlweit kiemelte: Lengyelországban a konzervatív kormány megpróbálja végrehajtani mindazt, amit a konzervatívok Magyarországon már megcsináltak – „szolgálójukká tenni az államot”, ez a törekvés azonban a lengyel kormány részéről nem fog sikerülni. Hozzátette, hogy „a demokrácia leépítése” Lengyelországban oly gyorsan zajlik, hogy a pesszimisták is meglepődtek, és még Orbán Viktor magyar kormányfő „sem volt ennyire hatékony” 2010-ben, amikor másodszor hatalomra került, pedig ő „azért nagyon sietett”. 

Brüsszelben és nyugat-európai fővárosokban meg is jelent az aggodalom, hogy Lengyelország a magyar modellt utánozza, de ez nem sikerül majd, mert „a magyar modell a maga nemében egyedülálló” – írta Cathrin Kahlweit. Kifejtette, hogy „a társadalom orbanizálása, ami Magyarországon már meggyökeresedett”, hosszabb távon és teljes mértékben csak nagy társadalmi költségek árán ültethető át más uniós tagországokban, Lengyelország és Magyarország között pedig eleve kevés közös vonás van. Egyebek között hozzátette, hogy míg a lengyel társadalom szerinte nem hagyja, hogy a kormánypárt megfossza mindattól, amiért évszázadokig küzdött, Orbán Viktor egy „megosztott, (egymással) ellenségeskedő, tönkretett” társadalmat vett át, amelyben „nem volt és most sincs szervezett, hatékony ellenzék”„az intenzív klienspolitika” révén „valamennyi fontos hálózat” a kormány irányvonalát követi, és az „ellenállás a bázisban marginális”.

Magyarországon megbüntettek egy vállalatot, mert egy kormányközeli zenész világnézetét „merészelte” kritizálni – olvasható a Der Standard című osztrák napilap szombati számának kommentárjában. A szerző meglátása szerint mindennek az az üzenete, hogy aki Magyarországon „morog”, az számolhat a kormány haragjával. A cikkíró szerint ebben „az a tragikus”, hogy a magyar emberek többsége támogatja vagy tudomásul veszi Orbán kormányzását. Európa többi részén működő civil szervezeteknek, szakszervezeteknek, pártoknak vagy vállalatoknak azonnal meg kellene fontolniuk, hogy miképpen lehetne a magyar civil társadalmat feléleszteni – véli a szerző.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jégecet
2015. december 20. 14:32
A FAZ is aggódik (a németekért) "... a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lapnak készített vizsgálatában az Allensbach közvélemény-kutató intézet kimutatta, hogy a német lakosság jelentős része az utóbbi hetekben csak a családi, baráti körben folytatott beszélgetéseken merte őszintén kifejteni a menekültválságról alkotott véleményét. A felnőtt lakosság 43 százaléka most is úgy gondolja, hogy Németországban az emberek nem mondhatják el szabadon a véleményüket a menekülthelyzetről. A kutatók szerint ez a jelenség részben annak tulajdonítható, hogy sokan FÉLNEK a szélsőjobboldaliság és az idegenellenesség bélyegétől. Azzal is összefügg, hogy sokan úgy érzik, nem jelennek meg kellőképpen a menekültválságból fakadó kockázatok a politikai diskurzusban és a sajtóban..."
Axxtro
2015. december 20. 14:01
(+)
Cseng Ho
2015. december 20. 13:56
A liberális gondolkodóknak Kanada példátlanul mocskos tettén kéne elgondolkodni. A liberalizmus alapján kiválogatják az embereket, akiket " megmentenek ", a többi le van ejtve. Szerintem ennél szemetebb dolog nem nagyon létezik. Ez az igazi rasszizmus, ami túl megy a származás szerinti rasszizmuson, benne van a gazdag országok arroganciája. Azt az országot, ahonnan elhozzák az egészséges, tanult embereket, végképp megölik. De a liberális gondolkodót ez nem zavarja. Ráadásul Kanadának van mit elszámolnia az Őslakossággal.
Szvidrigajlov
2015. december 20. 10:13
Az nem pusztán a der Standard volt, hanem Szigetvári András, minden bizonnyal valami névrokonságon túli kapcsolatban Szigetvári Viktorral. A bécsi emigráció... Nevetséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!