Támogatják a csehek a magyar intézkedéseket menekültügyben

2015. június 26. 18:42

Megértik és támogatják az Európába irányuló illegális gazdasági menekültek megállításáért tett magyar intézkedéseket a cseh politikusok. Ezt Kósa Lajos honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke mondta pénteken.

2015. június 26. 18:42

Megértik és támogatják az Európába irányuló illegális gazdasági menekültáradat megállítására tett magyar intézkedéseket a cseh politikusok – mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az MTI tudósítójának pénteken Prágában.

„Azt kell mondanom, hogy a cseh kollégák a magyar intézkedésekkel egyetértettek és megértéssel fogadták. Szerintük a magyar intézkedések érthetőek, hiszen Magyarország a határán a cseh határt is védi, miután ez a schengeni külső határ” – jelentette ki.

„Tárgyalópartnereim úgy vélték, hogy a magyar intézkedések megértéssel kezelhetők, hiszen ennek az áradatnak útját kell állni. Ez nem politikaimenekült-útvonal, hanem gazdaságimenekült-útvonal, s a gazdasági menekültek befogadására Európa nem rendelkezik megfelelő befogadókapacitásokkal” – jegyezte meg a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő kedden úgy vélte, hogy „lehetetlen egyoldalú lépésekkel megoldani a menekültek problémáját”. Hozzátette, hogy a magyar lépés az Európai Bizottság által javasolt menekültkvóta miatt kialakult helyzetre adott válasz. Hasonlóan fogalmazott Lubomír Zaorálek külügyminiszter is, de megjegyezte: érti a magyar döntés indokait. 

Kósa Lajos országgyűlési küldöttség élén csütörtökön és pénteken tárgyalt Prágában a cseh parlamenti alsóház és a szenátus védelmi-biztonsági bizottságaival, valamint a cseh hadsereg vezérkari főnökének helyettesével. A cseh fél annak kapcsán kezdeményezte a megbeszéléseket, hogy július elsejétől Csehország tölti be a visegrádi csoport elnöki tisztségét. A felek megvitatták a cseh elnökség legfontosabb feladatait és terveit a négy visegrádi ország (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) parlamenti szintű védelmi együttműködésének terén.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BookZZ
2015. június 27. 00:55
A csehek már egy ideje egyre szimpatikusabbak. Helyén van a fejük.
yanoo
2015. június 26. 21:02
Mindenki támogatja, kivéve a " magyar" ballibeket.
pollip
2015. június 26. 20:27
Egyre több helyről hallani a csehek szimpátiáját felénk. Ez kölcsönös:-))))))))
pitypang1125
2015. június 26. 19:11
A Csehek nem hülyék, soha nem is voltak azok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!