VMSZ-es miniszter nélkül áll fel az új szerb kormány

2014. április 28. 08:43

Megszavazta a szerb parlament a kormánykoalíciót, amelyet a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkot. A VMSZ nem kért és így nem is kapott miniszteri széket, a párt államtitkári szinten fog részt venni a kormány munkájában.

2014. április 28. 08:43

Ötórás vita után elfogadta a szerb parlament a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalícióját. A kormányt A Szerb Haladó Párt elnöke, Aleksandar Vucic vezeti, aki azt ígérte, kabinetje a gazdaság helyzetének javítására és az európai integrációra helyezi majd a hangsúlyt. Elmondta, három fő feladat vár az új szerb kormányra: a gazdaság reformja, a magánszektor fejlesztése és a költségvetés helyzetének rendezése. Úgy fogalmazott: ehhez „fájdalmas” lépésekre, például a közszférában dolgozók béreinek csökkentésére is szükség lesz.

Vucic leszögezte, annak ellenére, hogy 19 tagú kabinetjében nem kapott helyet Koszovó-ügyi minisztérium, ez nem jelenti azt, hogy Belgrád elismerné Pristina függetlenségét, sőt a tárgyalásokat ezentúl személyesen ő fogja vezetni. Az új szerb kormány által a parlament előtt letett esküben az is szerepelt, hogy a tagok „kiállnak azért, hogy Koszovó a Szerb Köztársaság része maradjon”.

Az új szerb kormánynak a miniszterelnök mellett 16 tárcavezetője, illetve két tárca nélküli minisztere van, és a Szerb Haladó Párt, valamint a Szerbiai Szocialista Párt mellett párton kívüli szakemberek is helyet kaptak benne.

A Vajdasági Magyar Szövetség sem miniszteri, sem kormányalelnöki pozíciót nem kért a koalíciós tárgyalásokon, államtitkári szinten vesznek részt a Vucic-kabinet munkájában. Ezzel kapcsolatban Pásztor István, a VMSZ elnöke korábban kifejtette: kisebbségi, regionális pártként az a feladatuk, hogy a problémákra fókuszáljanak, nem pedig az, hogy a politizálás színterét országos szintre helyezzék át. Szerinte amennyiben tárcavezetői, kormányalelnöki vagy házelnöki pozíciókat kértek volna a haladó párttól, akkor a tárgyalások középpontjába nem a megoldandó problémák, hanem a funkciók kerültek volna.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!