Cséfalvay: Az EU források legalább felét gazdaságfejlesztésre kell fordítani

2012. december 04. 15:04

A 2014-2020 közötti uniós források legalább felét közvetlen gazdaságfejlesztésre, ezen belül a kis- és középvállalati szektor fejlesztésére kell fordítani, szemben a most befejeződő hétéves ciklus 16 százalékával – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára konferencián kedden.

2012. december 04. 15:04

A Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó budapesti rendezvényén az államtitkár kijelentette: olyan fordulóponthoz érkezett a magyar gazdaság, ahol a multinacionális cégek, illetve a nagyvállalatok a kutatás-fejlesztés révén egyre nagyobb hozzáadott értéket állítanak elő, és ehhez a folyamathoz szükséges felzárkóznia a kkv-szektornak.

Cséfalvay Zoltán értékelése szerint a január elsejétől belépő új adók, a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) egyaránt lehetőséget ad a kkv-szektor adóterheinek jelentős csökkentésére. Hozzátette: a két adóforma egyenként évenként 25-30 milliárd forinttal csökkenti a vállalkozások terheit. 

A vállalkozásokat segíti a munkahelyvédelmi akcióterv is, amely összesen 300 milliárd forinttal javítja a vállalkozások helyzetét – jelezte az államtitkár. Hozzátette, a kormány úgy alakította át az adórendszert, hogy a munkát terhelő adókat mérsékelte, miközben a fogyasztási típusú adókat növelte. Az adórendszer lényegi átalakítása befejeződött, így 2013-tól a „végleges formájú adórendszer működik” – közölte az államtitkár.

A kkv-szektor problémáit elemezve, első helyen a képzés-szakképzés kérdését említette. Úgy tűnik, hogy a duális képzés adta lehetőségekkel a nagyvállalatok már élnek, a kkv-szektor viszont nem – magyarázta Cséfalvay Zoltán, és azzal érvelt: azok a kis és közepes vállalatok, amelyek nem költenek szakmunkásképzésre, ne panaszkodjanak arra, hogy nincs elegendő szakmunkás. Emlékeztetetett arra is, hogy a kkv szektort hátrányosan érinti a lánctartozás, és a fekete-szürke gazdaság által okozott versenyhelyzet negatív hatása.

Az államtitkár szerint a felsőoktatásból hiányzik a vállalkozási ismeretek tanítása, míg Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, a konferencia bevezetőjében arról beszélt, hogy vissza kellene hozni a politikai gazdaságtan tárgyat a felsőoktatásba, hiszen ilyen tantárgyat a világ nagy egyetemein, így a Harvardon is tanítanak.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szadik_1
2012. december 04. 23:48
Jó hír... lehetne. Ha nem vehetném már most 1.000%-ra, hogy Abszurdisztánban majd kiherélik, és megy a haverok off shore számláira. Ne legyen igazam!
Kdo Je Ugasnil Luč
2012. december 04. 17:16
Hazudik a majom.
lancfuresz
2012. december 04. 17:05
aháá kutyakozmetikai forradalom várható , minden kutya műkörmöt kap és talán még a szőrét is festik majd , csupa komcsipiros öröknarancs csipakződ ... pincsik lesznek , és megugatják egymást gazdaságot fejleszteni pályázati rendszer által ... hatékonyan ... na attól indul be a gazdaság ... dániában
bdi
2012. december 04. 16:46
Lehet, hogy ezentúl majd nemcsak térkőre költjük az EU pénzeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!