Bíróság adhat ki elfogatóparancsot a lemondott horvát politikus ellen

2012. november 14. 19:10

Az illetékes bíróság adhat ki elfogatóparancsot a halálos közúti baleset miatt szerdán Magyarországon jogerősen letöltendő fogházbüntetésre ítélt, lemondását azóta bejelentő horvát miniszterelnök-helyettes ellen – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

2012. november 14. 19:10

Ha a bíróság kibocsátja az elfogatóparancsot, akkor az igazságügyért felelős miniszter dönt arról, hogy előterjeszt-e kiadatási kérelmet. Magyarország és Horvátország között jelenleg nincs érvényes kiadatási egyezmény – tudatta a KIM.

Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét szerdán a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt jogerősen egy év tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte távollétében. A törvényszék – részben megváltoztatva ezzel az elsőfokú bíróság határozatát – mellőzte az ítélet 3 év próbaidőre felfüggesztését, továbbá a 62 éves politikus előzetes mentesítését, aki így nem számít büntetlen előéletűnek. Az ítélet szerint Radimir Cacic a végrehajtandó büntetés félidejének letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

Radimir Cacic az ítélet ismeretében szerdán bejelentette, hogy lemond a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesi, valamint gazdasági miniszteri posztjáról. A leköszönő politikus Zoran Milanovic miniszterelnök kíséretében, az élő adásban közvetített rendkívüli sajtótájékoztató legelején ismételten kifejezte mély sajnálatát a Magyarországon történt tragédia miatt. Ezután emlékeztetett korábbi ígéretére, amely szerint viseli a következményeket akkor is, ha a bíróság nem feltételes büntetésre ítéli.

A KIM tájékoztatása szerint Horvátország a jelenleg hatályos európai tanácsi kiadatási egyezmény alapján nem adja ki saját állampolgárát. Amikor azonban Horvátország csatlakozik az Európai Unióhoz, a tagállamok között – így Magyarország és Horvátország között is – az európai elfogatóparancsot alkalmazzák (ha azt a bíróság elrendelte). Az európai elfogatóparancs alapján az igazságügyi hatóságok – bíróságok – közvetlenül döntenek a keresett személy átadásáról, a kérelem előterjesztése, illetve végrehajtása kérdésben a miniszternek nincs döntési jogköre.

Az európai elfogatóparancs megtagadható, ha az az állam, amely állampolgárának átadását kérik szabadságvesztés végrehajtása céljából, vállalja, hogy átveszi a szabadságvesztés végrehajtását.

Frissítés:

A független magyar bíróság ítéletét a Külügyminisztérium tiszteletben tartja; a tárca nem kívánja értékelni a szomszédos baráti ország egyik vezetője által levont politikai konzekvenciát – mondta Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője szerda este az MTI-nek. Hangsúlyozta: abból indulnak ki, hogy „ez a szomorú, tragikus ügy nem befolyásolja a hagyományosan jó magyar-horvát kapcsolatokat”.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 15. 09:02
Ez lesz a Tobin II,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!