Elutasították a szlovák állampolgárságukat elvesztett magyarok panaszait

2012. május 03. 16:41

Alaptalannak minősítette Gubík László és két társa szlovák állampolgárságuk elvesztésével kapcsolatos panaszát a nyitrai körzeti hivatal. A hivatal hatásköri hiányra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgárságról szóló törvény alkotmányosságának megítélését, valamint az állampolgársági hovatartozásról szóló igazolás kiadását is.

2012. május 03. 16:41

Alaptalannak minősítette Gubík László és két társa – szlovák állampolgárságuk elvesztésével kapcsolatos – panaszát a nyitrai körzeti hivatal – tudta meg Gubík Lászlótól az MTI pozsonyi irodája csütörtökön. Gubík László – a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik szlovákiai magyar - szlovák állampolgársága elvesztésének ügyében két hasonló helyzetben lévő társával - Dolník Erzsébettel és Kassai Gyulával – együtt, március másodikán fordult panaszlevéllel a nyitrai körzeti hivatalhoz.

Gubík és társai levelükben panaszaikat négy pontba foglalták. A levél első pontjában arról értesítették a hivatalt, hogy nem ért egyet szlovák állampolgársága elvesztésével. A második pontban a hivatal azon eljárásával szemben emelt panaszt, hogy az nem kézbesítette neki azt a határozatot, amelynek alapján személyét törölték a Szlovák Köztársaság állampolgári kötelékéből, valamint nem adott felvilágosítást számára arról sem, hogy a határozattal szemben milyen jogi lépéseket kezdeményezhet. Gubík a panaszlevél harmadik és negyedik pontjában a szlovák állampolgársági törvény vele szemben alkalmazott részének alkotmányba ütköző mivoltára mutatott rá, valamint kérte, hogy a hivatal szolgáltasson számára igazolást arról, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgára.

Gubík László első számú panasza – hogy nem ért egyet állampolgársága elvesztésével – kapcsán a nyitrai körzeti hivatal megállapította: a hivatal a hatályos törvények szerint járt el. A körzeti hivatal – a döntésről szóló határozat kézbesítésének elmaradása kapcsán adott - válaszában rámutat: nem volt kötelessége értesítést küldeni egy ilyen határozatról, mivel Gubík László nem egy általa beadott kérvény és határozat alapján vesztette el szlovák állampolgárságát, hanem a szlovák állampolgársági törvény idevonatkozó cikkelye értelmében.

A nyitrai körzeti hivatal hatásköri hiányra hivatkozva elutasította a szlovák állampolgárságról szóló törvény alkotmányosságának megítélését, valamint az állampolgársági hovatartozásról szóló igazolás kiadását is. Ez utóbbit azzal indokolta a hivatal, hogy Gubík a kérvény beadásakor nem a vonatkozó szabályozás szerint járt el és azt nem személyesen adta be. A felsorolt érvek alapján a nyitrai körzeti hivatal Gubíkék panaszát alaptalannak minősítette.

„A nyitrai körzeti hivatal ezen válaszával kimerült a Szlovákián belüli jogorvoslati lehetőség, ezért most nemzetközi bírósághoz fordulunk” – mondta el az MTI-nek Gubík László. Hozzátette: jogi képviseletüket Strasbourgban az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, Lomnici Zoltán fia, ifjabb Lomnici Zoltán látja majd el. A beadvány feladásának pontos időpontját a jövő hét folyamán pontosítják az érintettek.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2012. május 04. 07:58
Tanulmányozhatnád a Szlovák alkotmányt is.
Rudolf János
2012. május 04. 04:12
A magyar újságírás színvonala pártfüggetlenül ócska. Nem kicsit, nagyon. Bármelyik újságíró kideríthetné, hogy a többes állampolgárság kérdése a nemzetközi jogban nem is olyan egyszerű kérdés és nem igaz az, hogy általánosan elfogadott, a nemzetközi jog védi, meg hasonló szövegek, amikkel politikusok házalnak TV-műsorokban. A többes állampolgárságra Európában nem is olyan régen még mint kifejezetten kerülendő helyzetre tekintettek. A nemzetközi jog, konkrétan az Európa Tanács vonatkozó egyezménye, kifejezetten megengedi, hogy az egyezmény részes államai ex lege (törvényi alapon, nem külön hatósági döntéssel) megfosszák saját állampolgárságuktól azokat, akik önként (vagyis nem pl. születéssel) megszerzik egy másik állam állampolgárságát. Article 7 – Loss of nationality ex lege or at the initiative of a State Party 1. A State Party may not provide in its internal law for the loss of its nationality ex lege or at the initiative of the State Party except in the following cases: 1. voluntary acquisition of another nationality; http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/166.htm Az 1963-as strasbourgi egyezmény (szintén európa tanácsi, de nem azonos a fentebb már emlegetett egyezménnyel) kifejezetten az ilyen helyzetek csökkentése érdekében született: http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Treaties/Html/043.htm A részes államok (Ausztria, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Egyesült-Királyság, Írország, Olaszország, Norvégia, Hollandia stb.) között az érvényesült, hogy egyikük sem engedte állampolgárainak egy másik, az egyezményben részes állam állampolgárságának megszerzését Belgium csak 2008-ban, Franciaország csak 2009-ben lépett vissza ettől a szabályozástól, addig állampolgáraik automatikusan elvesztették a belga, ill francia állampolgárságot, ha mellé pl holland vagy angol állampolgárságot szereztek. De pl. Hollandiában most is az a főszabály, hogy ha egy holland megszerez egy másik állampolgárságot, elveszíti a hollandot (2003-ig ez alól kivételek sem voltak, 2003 óta vannak kivételek) http://www.ind.nl/en/inbedrijf/actueel/Dubbele_nationaliteit_mag_dat.asp A holland külügyminisztérium honlapján információ angolul: http://www.minbuza.nl/en/Services/Consular_Services/Dutch_Nationality/Acquiring_a_different_nationality látható, a kivételek nagyon szűk kőrűek, vagyis még a liberális Hollandia sem nagyon rajong a többes állampolgárságért... Legvégül pedig: ”Minden állam saját joga szerint határozza meg, hogy kik az állampolgárai” Állampolgárságról szóló Európai Egyezmény (1997), 3. cikkely 1. pont http://www.complex.hu/kzldat/t0200003.htm/t0200003.htm
HSL
2012. május 03. 23:01
tombolva tiltakozik az amneszti, tasz, soros klub fliegauf filmet forgat "csak a szélnek eresztés" címmel ensz különdíjra jelölik
dönci4
2012. május 03. 19:34
Mit csodálkoznak? Tudhatták, hogy ez a következmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!