Ötszázmilliárdos kiadáscsökkentés jön

2011. április 20. 16:11

A kormány ötszázmilliárd forintra rúgó adminisztráció- és bürokráciacsökkentő csomagot valósít meg - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György gazdasági miniszter. Mérséklik az adóbevallások és az adatbejelentési kötelezettségek számát. További két évig nem emelik a közszféra illetményeit.

2011. április 20. 16:11

Adminisztráció- és bürokráciacsökkentő csomagot jelentett be szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György gazdasági miniszter. Ötszázmilliárdos megtakarítást várnak a terv végrehajtásáról. Matolcsy szerint kevesebb lesz az adóbevallás és az adatbejelentési kötelezettség.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség szóvivője bejelentette: a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozói adó, illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen nevű alapba befizetett összeget.

Az idei évhez hasonlóan jövőre és rá következő évben sem emelik a közszférában az illetményeket, 2014-2015-ben pedig az államháztartásban befagyasztják a bértömeget. Az állami intézményeknél a jövő évre várható 3 százalék feletti infláció mellett a dologi kiadásokat szinten tartaná, az önkormányzati hatáskörben engedné csak meg az inflációkövető kiadásemelkedést. aA februárban végrehajtott 250 milliárdos központi költségvetési zárolást nem oldja fel a kormány.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miertnememlekszem
2011. április 21. 18:36
"A lakosság már évek óta be van kondicionálva arra, hogy gyűlölni kell a "büfészakosokat", meg "diplomás túlképzés van" és a többi. Ezek ugyan hamis hiedelmek, de a lakosságot már Kóka Janiék alaposan bedresszírozták erre." ha ezek hamis hiedelmek, akkor mi a valóság? mert az OK, hogy a diplomások körében valójában alacsony a munkanélküliség, de csak azért mert sok diploma értéke az egykori érettségiének felel meg és rengetegen helyezkednek el a tanult szakmájukon kívül (tipikusan pl. a bölcsészek nagyon nagy többsége). ez is az erőforrások őrületes elpazarlása egy félszegény országban. vagy tandíjra, vagy kemény létszámcsökkentésre lenne szükség (v a kettő kombinációja).
miertnememlekszem
2011. április 21. 15:34
nem a megszoritasok vezettek oda, hanem h nem tudtak vegrehajtani oket: 2008-ban az ujraelosztas meg magasabb volt, mint 2002-ben, 2006-ban 9.5%-os deficit stb. ennek fo oka az agyament autopalyaepitesek, PPP-k es kisebb reszben a valasztasok elott spike-olo szocialis kiadasok voltak. de nem baj, mert most a fidesz kamatostul csinalja meg a kiadascsokkenteseket - mar ha megcsinalja.
miertnememlekszem
2011. április 21. 15:33
"Furcsány megszorongatásai irtózatos államadóssághoz, IMF-gigakölcsönhöz vezettek. "
gross
2011. április 21. 09:50
Itt nagy félreértés van. Ez az "ötszázmilliárd forintra rúgó adminisztráció- és bürokráciacsökkentő csomag" nem megszorítás, nem kiadáscsökkentés. Hanem egy - szerintem jelentősen felülbecsült - megtakarítás a vállalkozások, vállalkozók számára azzal, hogy kevesebb adminisztratív terhet rak az állam a nyakukba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!